Még mindig Senna a mérce, de a Schumacher-film is kihagyhatatlan lett

Forma-1, Dél-Afrikai Nagydíj, 1993, Ayrton Senna, McLaren, Michael Schumacher, Benetton
German driver Michael Schumacher (R) and Brazilian driver Ayrton Senna wait at the track side after losing control of their cars in the Continental curve during the last qualifying practice of the South Africa Formula One Grand Prix on March 13, 1993 in Kyalami. (Photo by Guy Tillim / AFP)
Vágólapra másolva!
Megjelent a Netflixen a régóta nagyon várt, Michael Schumacherről szóló dokumentumfilm, amit a német legenda korai F1-es pályafutásához hasonlóan Ayrton Sennához lehet hasonlítani, és ahogy a versenyző, úgy a film is tud mást, néhol többet is adni az egykori ellenfélnél, illetve a róla készült portrénál.

Nagyítóval kell keresni azokat az alkalmakat, amikor Michael Schumacher és családja hajlandó saját indíttatásból közel engedni magukhoz a közvéleményt, ezért rendkívüli esemény, hogy a Netflixen dokumentumfilm jelent meg a korábbi hétszeres világbajnok autóversenyzőről, aki az Ayrton Senna utáni korszak, és eredményei révén az egyetemes sporttörténet egyik meghatározó alakja is lett.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Guy Tillim

A Sennával kapcsolatos párhuzam meghatározta Schumacher korai F1-es pályafutását, ez a film első harmadának is a központi témája, és nem csupán a sportteljesítmény, hanem a filmművészet terén is értelmezhető kettejük versengése. A szimplán csak Schumacher című film nagyon hasonlóan szerkesztett, mint a 2010-ben megjelent másik alkotás, ezért a sportág iránt érdeklődők számára csak a történet végén hoz majd mellbevágó pillanatokat, de mindenképpen értékes mű lett, mert korábban nem készült ilyen átfogó és egy portréfilmtől elvárható mértékben őszinte áttekintés a német pilótáról és közvetlen környezetéről.

A legnagyobb sikerét helyezték a középpontba

El kell telnie némi időnek ahhoz, hogy az eseményekből történelem legyen, és képessé váljunk arra, hogy időszakokat, pályafutásokat, folyamatokat és sorsokat egészben, kontextussal lássunk. Bár Schumacherről már az aktív pályafutása során és főleg a balesete óta szinte minden sztorit többször is elmondtak, rengeteg könyvet megírtak, a szerdán megjelent film alkotói jó érzékkel megtalálták a valóban fontos dolgokat, és azokat eddig nem vagy kevésbé hangoztatott anekdotákkal és interjúrészletekkel egészítették ki.

Ez elsősorban akkor csúcsosodik ki, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a film a 2000-es világbajnoki címig tartó küzdelmet helyezte a középpontba. Azt eddig is tudtuk, hogy Schumacher és a Ferrari viszontagságos, fellángolásokkal, de inkább kudarcokkal teli úton jutott el az áttörést jelentő sikerig, és ez az út alkalmasnak bizonyult arra, hogy megjelenjen, a sziklaszilárdnak ismert Schumachernek is van emberi oldala, ami a privát élete mellett a versenyzést is befolyásolta.

A film természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy méltassa a legendás versenyző érdemeit, de az egykori ellenfelek és munkatársak attól sem rettennek el, hogy a hibákról beszéljenek vagy legalábbis – például Damon Hill esetében – egyértelműen utaljanak arra, hogy mi a véleményük a múlt egy darabjáról.

Teljes kiegyensúlyozottságot persze nem egy ilyen filmtől kell várni: az 1994-es adelaide-i döntő és a Schumacher pályafutásának mélypontjaként tárgyalt 1997-es jerezi verseny apropóján beszélnek a német pilóta melléfogásairól, de utána természetesen nem mennek végig a további kihágásokon, a Rascasse-ügyön vagy Rubens Barrichello falhoz szorításán. Hiányérzetet kelthet, hogy Damon Hill és Mika Häkkinen mellett Jacques Villeneuve csak egy archív interjúrészletben jelenik meg, de a kanadai pilótát eddig sem látták szívesen a kánonban, és ettől függetlenül sem érezni azt, hogy átsiklottak Schumacher pályafutásának árnyékos oldalain.

Ezt az érzetet erősíti az is, hogy a családdal bizalmas kapcsolatot ápoló Jean Todt és a Ferrari alelnöke, Piero Ferrari is bevallja, hogy amikor már kezdett hosszú lenni a várakozás az első közös világbajnoki címre, kételkedtek abban, hogy Schumacher a megfelelő ember a számukra. Az ilyen apró, de érzékletes részletek teszik igazán fontossá a filmet, elsősorban Corinna Schumachernek köszönhetően.

Az eddig nem ismert kulcsfigura

Ha valakiről, akkor Schumacher feleségéről nem lehet azt állítani, hogy bármikor is kereste volna a rivaldafényt, a filmből viszont nyilvánvalóvá vált, hogy akaratlanul is ő az egyik főszereplő, hiszen ő az egyetlen, aki a sportoló teljes pályafutása során mellette állt, jóban-rosszban, a nyilvánosság előtt és a magánéletben is.

Corinna Schumacher a film egyik főszereplője Forrás: Getty Images/Hoch Zwei/Hoch Zwei

Ennek köszönhetően ő is további részletekkel gazdagította az eddig ismert eseményeket, például a jerezi fiaskó utáni hetekről vagy Schumacher első visszavonulása utáni elveszettségéről. A filmben nagyrészt kronológiai sorrendet követve mutatják be a versenyző pályafutását és életét, így a néző számára is kézenfekvő, hogy előbb-utóbb meg kell érkezni 2013. december 29-ig, amikor nemcsak a Schumacher-család számára, de a filmben is új fejezet kezdődik.

Vizuális szempontból és a narratíva tekintetében is rendkívül érzékletes, ahogy az életüket felforgató síbalesetet és annak következményeit tárgyalják. Az előzetesben idézett családtagok, főleg Gina Schumacher és Mick Schumacher elsősorban ekkor szólalnak meg, és Corinnához hasonlóan az eddigi, kikezdhetetlen fegyelemmel és átgondoltsággal beszélnek az elmúlt évekről és a jelenről.

Az alap filozófia nem változott: ridegen összefoglalva lényegében nem mondanak semmit, de aki angolul vagy németül tud a sorok között olvasni, pontosan megértheti, hogy mi a helyzet, anélkül, hogy bárki is belemondaná azt a kamerába. A téma iránt érdeklődők az elmúlt évek során megtanulhatták, hogy ez így van rendjén.

Ott van a helye Senna mellett

A Sennáról készített dokumentumfilm 2010-ben jelent meg, és ha valaki azt kérdezi, mi legyen az az egy film, amit megnéz a Forma-1-ről, az olykor mesterségesen erőltetett drámától függetlenül is azt a portrét érdemes javasolni a számára. Be kell látni, hogy a sportág legnagyobb hőseinek életútjában elég sok hasonlóság adódik, lényegében a Föld különböző pontjairól elinduló, az (anyagi) nehézségeket leküzdő legkisebb királyfik sztorija ismétlődik a korszellemnek megfelelően változó környezetekben, és e téren a Schumacher-film is valószínűleg csak azoknak ad pluszt, akik a képek révén újra átélik azokat az éveket, amikor a német pilóta hétről hétre megküzdött az ellenfelekkel a Ferrariban.

A 2000-es világbajnoki győzelem kiemelt jelentőséget kap Forrás: Getty Images/Clive Mason

Ugyanakkor, az alapos történetmesélés mellett pont ez teszi kihagyhatatlanná is a filmet, mert rámutat, hogy miközben hasonló a sztori, mégis kissé más lett a Senna utáni következő generáció számára, egy teljesen más karakterű főhőst a középpontba állítva. Épp ezért, ott van a film helye a virtuális polcokon, hogy aztán valamikor 2030 környékén kiderüljön, a saját történetével Lewis Hamilton is odakerülhet-e melléjük.