Vágólapra másolva!
Az Olasz Nagydíj után Lewis Hamilton üdvözölte, hogy Max Verstappen megbüntetése révén a sportfelügyelők precedenst teremtettek, főnökéhez hasonlóan remélte, hogy ez biztonságosabbá teszi a versenyzést, Michael Masi viszont helyretette a Mercedest az ügyben.

Újabb baleset borzolta a kedélyeket a világbajnoki címért küzdő Max Verstappen és Lewis Hamilton között, ráadásul az Olasz Nagydíjon rendkívül veszélyes helyzet alakult ki, ami néhány évvel ezelőtt szinte biztosan halálos kimenetelű lett volna. Bár az ütközéshez mindketten kellettek, a sportfelügyelők végül Verstappen számlájára írták a balesetet.

Hamiltont az autóra szerelt glória védte meg Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ennek következtében a holland pilóta három rajthelyes büntetést kapott, amit áttételesen Hamilton is üdvözölt, de nem azért, mert az ellenfeléről volt szó, hanem úgy vélte, biztonságosabbá teheti a versenyzést, ha a sportfelügyelők egyértelműen rögzítik a pilótáknak, hogy a küzdelem hevében mit tehetnek és mit nem.

– felelte Hamilton a Mercedes futam utáni sajtóbeszélgetésén a baleset hatásaira reflektálva. – Nagyon régóta versenyzem már és a pályán folyamatosan kockázatokat vállalunk. Amikor ilyen megrázkódtatás éri az embert, akkor jön rá igazán, hogy mennyire törékenyek vagyunk és más szemmel nézzük az életünket.”

„Ha ez az eredmény, akkor azt gondolom, végtére is, büszke vagyok a sportfelügyelőkre – kommentálta Verstappen büntetését. – Még nem volt időm átgondolni, de ez mindenképpen precedenst teremt és úgy vélem, fontos, hogy a továbbiakban a versenyzők biztonsága érdekében szigorú szabályok lépjenek életbe.”

Hamilton lényegében Toto Wolff nyilatkozatát visszhangozta,

a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sports műsorában azt mondta, amennyiben az FIA nem lép a világbajnoki címért küzdő pilóták megregulázása érdekében, akár még súlyosabb balesetek is történhetnek köztük a jövőben. Michael Masi versenyigazgató azonban elutasította, hogy a szövetséget belerángassák az ügybe.

Alacsony tempónál is súlyos baleset alakult ki Forrás: Daimler AG/LAT Images/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd

„Az FIA szemszögéből, a sportfelügyelőkkel együtt minden esetet önmagában vizsgálunk meg, függetlenül attól, hogy Lewisról, Maxról vagy akárkiről van szó – szögezte le Masi. – Úgy gondolom, az események súlyosbodása egy olyan percepció, ami attól függ, hogy az adott személy kit támogat. Ha Christian [Hornert] kérdezte volna meg, teljesen más véleménnyel lett volna.”

„Nem fogok belemenni a játszadozásba. Nagyon szoros és izgalmas bajnokság zajlik két szenzációs versenyző között, és erre kellene összpontosítanunk.”