Vágólapra másolva!
Nem minősítették versenybalesetnek a vb-címért csatázó pilóták ütközését.

Megbüntették Max Verstappent az Olasz Nagydíj után, a Red Bull pilótája a legfőbb ellenfelével, Lewis Hamiltonnal ütközött össze a monzai versenyen. Több bennfentes és szakértő, valamint Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is úgy vélte, versenybaleset történt, ennek ellenére a sportfelügyelők másként döntöttek.

Verstappen autója a levegőbe emelkedett Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az ítélet szerint elsősorban Verstappen tehető felelőssé az ütközés miatt, ezért 3 rajthelyes büntetést és két büntetőpontot osztottak ki a számára a soron következő, Orosz Nagydíjra. A megrováson kívül ez a lehető legenyhébb büntetés, amit ki lehet szabni egy olyan versenyzőre, aki nem fejezte be a versenyt, így nem sújtható időbüntetéssel.

„A sportfelügyelők véleménye szerint [Verstappen] túl későn kezdte meg a manőverét ahhoz, hogy joga legyen 'a versenyzéshez szükséges helyhez'. Noha a 44-es autó tehetett volna kormánymozdulatot ahhoz, hogy eltávolodjon a kerékvetőtől és elkerülje a balesetet, a sportfelügyelők megállapították, hogy észszerűen helyezkedett, ezért a 33-as autó vezetőjét hibáztatják a baleset miatt. A sportfelügyelők hangsúlyozzák, hogy csak magát a balesetet vették figyelembe, nem a következményeit."

A Sky Sports autóversenyző szakértője, az 1996-os világbajnok Damon Hill elsősorban Verstappent okolta, szerinte fel kellett volna adnia a kanyart, a korábbi F1-es pilóta Paul di Resta szerint versenybaleset történt, Martin Brundle is ezt az álláspontot képviselte.

A 3. helyezett Valtteri Bottas szerencsétlennek tartotta a két ellenfél összeakadását és a győztes Daniel Ricciardo sem tudott igazságot tenni, amikor a verseny után a sportcsatorna műsorában megmutatták neki a felvételt.

„Egyáltalán nem akarok diplomatikus lenni, de ez szerintem versenybaleset – nyilatkozta az ausztrál pilóta. – A kerékvetők megdobják az autókat. Ezt a versenyző már csak akkor veszi észre, amikor már túl késő. Azt mondanám, hogy versenybaleset volt.”

Strollt nem büntették meg

Lance Stroll ügyében is lezárult a vizsgálat. A kanadai pilótának azért kellett megjelennie a sportfelügyelők előtt, mert a feltételezések szerint nem lassított le eléggé az Ascari-sikán előtt, amikor Nyikita Mazepin kiesése miatt dupla sárga zászló volt érvényben.

Stroll megúszta a büntetést Forrás: Motorsport Images/Zak Mauger

A kanadai pilóta végül figyelmeztetést kapott, de nem büntették meg. A sportfelügyelők azzal indokolták a döntést, hogy az érintett ugyan kellő mértékben lelassított, de ezt jóval korábban is megtehette volna.