Vágólapra másolva!
Max Verstappen kijelentette, még nem döntötték el, de a jelenlegi tervek szerint nem az Olasz Nagydíj hétvégéjén vállalják be a rajtbüntetéssel járó motorcserét. A holland pilóta szerint a sok egyenes ellenére nehéz lesz előzni.

Valószínű, hogy Max Verstappennek szüksége lesz egy negyedik motorra az idei szezon során, miután az egyik súlyosan megsérült a silverstone-i balesetben. A egyelőre Honda kivonta a forgalomból az érintett erőforrást, bár a japán gyártónál remélik, hogy néhány alkatrészt meg tudnak menteni.

A Red Bullnál egyelőre nem tervezik, hogy Monzában kicserélik Verstappen motorját Forrás: AFP/John Thys

Ennek következtében úgy néz ki, hogy a Red Bullnak mindenképpen be kell vállalni egy motorcserét és az azzal járó 10 rajthelyes büntetést. Monzában rengeteg az egyenes és így a padlógázas szakasz, így logikusnak tűnhet, hogy az energiaitalosok mostanra időzítik az új erőforrás beszerelését, ám Verstappen elárulta, hogy

a mostani állás szerint ezt nem a vasárnapi futam előtt fogják megtenni.

„Még nem igazán döntöttük el – nyilatkozta az Olasz Nagydíj csütörtöki sajttájékoztatóján. – Meglátjuk, de [jelenleg] egyértelműen nem úgy tervezzük, hogy ez a mostani hétvégén fog megtörténni.”

A világbajnokság éllovasa arra is kitért, hogy valójában nem olyan egyszerű az előzés, mint amilyennek tűnik. Ezt első kézből is megtapasztalhatta, amikor a 2020-as viadalon sokáig nem tudott elmenni a sérült autóval versenyző Valtteri Bottas mellett, mivel a finn pilóta is használhatta az állítható hátsó szárnyat.

– magyarázta. – Emlékszem, tavaly egyszerűen beragadtam egy DRS-vonatba, ennek a sebessége pedig alapvetően az elején autózó srác tempóján múlik. Remélhetőleg pozitívan fogunk meglepődni, és talán lesznek, akik merész stratégiát fognak választani, vagy ilyesmi. Meglátjuk, bízom benne, hogy nem kell túl sok autót megelőznöm.”

Verstappen tavaly beragadt Bottas mögé Forrás: AFP/Matteo Bazzi

Ami a világbajnoki csatát illeti, a Red Bull pilótái a hibrid korszakban még egyszer sem állhattak dobogóra Monzában, Verstappennek pedig egy 5. hely volt a legjobb eredménye. A Mercedes ezzel szemben öt alkalommal is nyerni tudott, és a motorerő miatt most is a címvédőt tartják esélyesebbnek. Kétségtelen, hogy az energiaitalosok nagyot léptek előre erre az idényre, de

a holland versenyző szerint ez nem biztos, hogy elég lesz a győzelemhez.

„Ugyanakkor ez a hétvége a sprintkvalifikáció miatt nagyon más lesz – szögezte le. – Remélem, elvégeztük a házi feladatunkat, mielőtt idejöttünk, és nagyon versenyképesek lehetünk. Nehéz megmondani, hogy hol állunk majd, de arra egyáltalán nem számítok, hogy hasonló lesz a helyzet, mint Zandvoortban.”