Vágólapra másolva!
Korábban magától értetődőnek tűnt, hogy Sebastian Vettel jövőre is az Aston Martin pilótájaként versenyez a Forma-1-ben, ám most már korántsem az, és az is elképzelhető, hogy a négyszeres világbajnok az idény végén befejezi pályafutását.

Sebastian Vettel és az Aston Martin szerződéshosszabbítása előzetesen puszta formaságnak ígérkezett, így mindenki ahhoz hasonló zökkenőmentes megerősítést várt, mint amilyen volt a bevallottan a 2022-es évre készülő Fernando Alonso és Alpine esetében. A jelek szerint azonban mégsem megy minden zökkenőmentesen, amihez köze lehet annak, hogy Lawrence Stroll, az istállót tulajdonló konzorcium vezetője állítólag ülést ajánlott Alonsónak.

Az Alpine-nak Alonso kellett? Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Korábban az Auto Motor und Sport számolt be róla „megbízható forrásra" hivatkozva, hogy a kanadai milliárdos megpróbálta szerződtetni a kétszeres világbajnokot a 2022-es szezonra, a német szaklap szerint a spanyol azonban udvariasan visszautasította az ajánlatot, majd a Belga Nagydíjon az Alpine-nal közösen bejelentette, hogy a szerződésében levő plusz egy éves opciót kihasználva marad a francia alakulatban.

Hogy idősebb Stroll miért akarhatta lecserélni a Magyar Nagydíjról történt kizárása ellenére eddig Lance Strollnál egy híján kétszer annyi pontot szerző négyszeres világbajnokot, azt nem tudni, ám a jelek szerint ez a lépése némi zavart keltett az erőben, Vettel ugyanis egy „azt hiszemmel" válaszolt még Zandvoortban arra a kérdésre, hogy egyértelműen a mezőnyben lesz-e jövőre. A német pilóta újságírói nyomásra ezután már határozottabb volt, de a kétértelmű válasza sokakban felkeltette a gyanút.

Otmar Szafnauer csapatfőnök ezután igyekezett tisztázni a helyzetet. „Egy plusz egy éves szerződésünk van, amelyben szerepelnek bizonyos dátumok, ameddig döntést kell hoznunk, ezeket a határidőket azonban még nem értük el. Van egy időkorlát, amin belül találkozni akarunk. Ez már nincs messze. Imádjuk Sebastiant, ő pedig minket. Most beszélnünk kell arról, hogy miként közelítjük meg a következő évet."

Sebastian Vettel és édesapja Monzában Forrás: Motorsport Images/Zak Mauger

Az Aston Martin eközben pedig egy szóvivőjén keresztül cáfolta, hogy a csapat tulajdonosa megkörnyékezte volna Alonsót.

Lawrence együtt ebédelt Flavio Briatoréval (Alonso menedzsere - a szerk.) Szardínián a nyári szünet alatt. Lawrence és Flavio barátok, sok éven át sokszor ebédeltek már együtt Szardínián. Ez egy szociális esemény volt, semmi több" – idézi a Crash.net a csapat alkalmazottját.

Nem meglepő módon Vetteltől az Olasz Nagydíj sajtótájékoztatóján is megkapta a jövőjére vonatkozó kérdést, amire ezúttal egy „nincs mit megosztanom" volt a felelet.

– mondta.

Miután megkérdezték Vetteltől, hogy miért nincsenek, azt válaszolta, hogy „soha nem beszéltem sokat a szerződéseimről", és hogy „nem nyújthatok nagyobb betekintést" azzal kapcsolatban, hogy miért zajlanak még mindig a tárgyalások, mikor sokan már a Holland Nagydíjra bejelentést reméltek.

Vettel most sem tűnt határozottnak Forrás: AFP/Luca Bruno

„Amint mondtam, beszélünk egymással. Nagyon élvezem a munkát a csapattal, szerintem a légkör nagyszerű, és hiszem, hogy nagyon-nagyon fényes az istálló jövője. Úgyhogy nem aggódom, és úgy érzem, hamarosan válaszokkal fogunk szolgálni" – zárta rövidre a kérdést Vettel.

Amíg pedig nincs bejelentés, és a négyszeres világbajnok sejtelmes válaszokat ad, tartani fogja magát az a pletyka, hogy esetleg az idény végén ő is befejezi. Yhabec López, a spanyol Motorlat veterán újságírója a Twitteren mindenesetre azt írta, Olaszországból érkező pletykák szerint a német pilóta erősen gondolkozik a visszavonuláson, ebben az esetben pedig az Aston Martinnak mindenképpen új pilóta után kell néznie 2022-re.