Vágólapra másolva!
A Mercedestől távozó Valtteri Bottas elismerte, hogy bizonyos értelemben véve Lewis Hamilton árnyékában volt az elmúlt években, de jelenleg nem érzi így. A jövőre az Alfa Romeónál versenyző finn pilóta alig várja, hogy segítse a komoly célokat kitűző új csapatát.

A héten tisztázódott Valtteri Bottas jövője a Forma-1-ben, és kiderült, hogy a Mercedestől az idény végén távozó finn pilóta legalább két évig az Alfa Romeo versenyzője lesz. Monzában Bottas először beszélt személyesen a váltásról, és elmondta, hogy új csapata terveit látva meggyőződött róla, hogy komolyak a szándékaik a jövőt illetően.

Bottas izgatott az új kihívás miatt Forrás: AFP/Luca Bruno

Persze nemcsak ez játszhatott szerepet a finn pilóta döntésében, aki Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke szerint mindig csak „Lewis [Hamilton] csapattársaként" volt ismert, míg jövőre már „nem lesz senki árnyékában", mivel az Alfánál nincs első és második számú pilóta.

Bottast szembesítették főnöke szavaival az Olasz Nagydíj sajtótájékoztatóján, amire ő nem utasította vissza egyértelműen ezt a megfogalmazást, noha világossá tette, hogy nem érzi magát Hamilton árnyékában. „Ezért igazán izgalmas és érdekes ilyen szerepbe kerülnöm, megpróbálnom segíteni a csapatot az előrelépésben és együtt dolgoznom vele – válaszolt a kérdés azon részére, amely az Alfa Romeo vezérpilótájaként tüntette őt fel. – Az árnyékról nem tudok.

Egy csapat vagyunk és együtt vagyunk ebben. Sajnos az idén többé már nem harcolok a pilóták világbajnoki címéért, csak a konstruktőri címért, de ez van. Ez egy új kezdet lesz ez nekem, és bárki lesz is a csapattársam, remélem jól fogunk együtt dolgozni. Ez egy izgalmas új korszak lesz."

Még ha nem is érzi magát az árnyékában, jövőre már nem kell a Hamiltonnal való csata extra nyomásával is megküzdenie Forrás: Daimler AG/© Jiri Krenek for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Jiri Krenek

Bottasnak vélhetően a Williams volt a másik opciója, noha ezt nem árulta el, csak annyit mondott, hogy „beszéltem más csapatokkal is." „Nem akarok neveket mondani, de végül így döntöttem. Bízom benne, hogy együtt sikerülhet, és hálás vagyok, hogy úgy gondolják, én vagyok a megfelelő pilóta a csapatba."

És hogy mi győzte meg? Az Alfa Romeo elköteleződése az eredményes jövőbeli szereplés mellett. „Izgalmas, nagyszerű márka, nagy történelemmel a motorsportban. A rendelkezésemre álló információ alapján fényes jövő állhat előttük, és én remélhetőleg hozzásegíthetem őket ehhez. Ez valami új, izgalmas a számomra, és egy igen nagy projekt. Kétségtelenül lesz min dolgozni, de minden tapasztalatomat latba fogom vetni a fejlődés érdekében.

Nem akarok túl sokat megosztani, de magasak a várakozásaink, nagyok a céljaink, nekem ez pedig igazán motiváló."