Bejelentette 2022-es pilótapárosát az Alpha Tauri

Forma-1, Cunoda Juki, Pierre Gasly, Alpha Tauri, 2021 Bahrein teszt 1. nap
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 12: Yuki Tsunoda of Japan and Scuderia AlphaTauri and Pierre Gasly of France and Scuderia AlphaTauri look on from the grid during Day One of F1 Testing at Bahrain International Circuit on March 12, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Joe Portlock/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bejelentette jövő évi pilótapárosát az Alpha Tauri F1-es istállója, így mindkét red bullos csapat 2022-es felállása véglegessé vált.

Valtteri Bottas tegnapi csapatváltásának bejelentése után már itt is az újabb megerősítés a 2022-es szezon pilótafelállásaival kapcsolatban, ugyanis az Alpha Tauri is bejelentette jövő évi párosát. A Red Bull Racing testvércsapata nem okozott meglepetést, hiszen nem változtat, és az új szabályok első évét is a Pierre Gasly-Cunoda Juki kettőssel kezdi.

Cunoda és Gasly marad jövőre is Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Joe Portlock

Az istálló a jövő évi felállásáról kiadott közleményében kitér arra, hogy Gasly és Cunoda a pályán és azon kívül is pozitív munkakapcsolatot alakított ki egymással, a jövő évi, átfogó szabályváltozások előtt pedig a következetesség és a stabilitás az elsődleges. „Nagyon boldog vagyok, hogy a Scuderia Alpha Taurival folytatom egy újabb szezonra, különösen látva a csapatként elért fejlődésünket azóta, hogy 2017-ben először csatlakoztam az istállóhoz – olvashatók a 2017-ben és 2018-ban az akkor még Toro Rosso néven a csapatnál versenyző, majd balul elsült 2019-es red bullos félszezonja után azév augusztusában lefokozott, és ismét a testvérgárdához kerülő Gasly szavai. – Az ebben a szezonban mutatott eddigi teljesítményünket látva szerintem nagyszerű dolgokat érhetünk el a mostani idény hátralevő részében és jövőre is, különösen a 2022-ben érkező szabályváltozásokkal."

„Izgatottan várom, hogy mire lehetünk képesek a Forma-1 új korszakában, és azt, hogy a legjobb tudásom szerinte folytassam a munkát a csapattal, hogy feljebb kapaszkodjunk a rangsorban. Ez az év eddig nagyon sikeres volt, és igazán hiszem, hogy jól tudunk együtt dolgozni ahhoz, hogy 2022-ben még jobbak legyünk."

Gasly versenyről versenyre bizonyítja, hogy bármely csapatnak értékes tagja lehet Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

„Nagyon izgatott vagyok, hogy egy második idényre is a Scuderia Alpha Taurival maradok. Elképesztő lehetőség ez, és annyira hálás vagyok a csapatnak, amiért lehetővé teszik, hogy velük szerezzek még több tapasztalatot a Forma-1-ben – nyilatkozta a japán pilóta. – Nagyon jó a kapcsolatom Pierre-rel, már most rengeteget tanultam tőle ebben az évben, a tapasztalata pedig segített, hogy továbbfejlesszem a saját képességeimet, úgyhogy nagyszerű az ő oldalán folytatni az utat az F1-ben. Miután nemrég Faenzába költöztem, úgy érzem, jól beilleszkedtem a csapatba és már várom a következő szezont."

Franz Tost csapatfőnök is örömmel nyugtázta, hogy az egyszeres futamgyőztes, a pontversenyben jelenleg a 8. helyen álló francia pilóta velük marad. „Pierre elmúlt években mutatott fejlődése lenyűgöző volt, a velünk töltött ideje alatt pedig a dobogó összes fokát megjárta már. 2019-ben, Brazíliában második helyet ért el, majd tavaly megnyerte a hazai versenyünket Monzában, az idén pedig már szerzett egy harmadik helyet Bakuban.

Ezenkívül a tapasztalatával segít Juki fejlődésében. Az idén láthattuk, hogy a kettejük közötti pozitív kapcsolat, ami a pályán versengésben, azon kívül barátságban nyilvánul meg, hatékonynak bizonyult a csapat számára."

Cunodára még jellemzőek a kezdő hibák, de a csapat reményei szerint ezeket minél hamarabb maga mögött hagyja Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Cunoda jól kezdte az évet, és első japánként pontot szerzett a bemutatkozó versenyén, azóta viszont számos hullámvölgyön túl van, és nemegyszer érte kritika a Red Bull részéről a türelmetlensége miatt. Az energiaitalos csapat azonban megadja neki a lehetőséget a további bizonyításra. „Juki újoncként csatlakozott az istállóhoz, és továbbra is minden nap tanul. A mérnököktől érkező visszajelzések megmutatják, hogy minden információt magába szív és fejlődik – méltatatta a fiatal japánt Franz Tost. – Újoncként még csak az út elején jár, ezért jó, hogy folytathatjuk, amit együtt elkezdtünk. Nagyszerű a szezon ennyire korai szakaszában bebiztosítani a versenyzői felállásunkat, így most az idei év hátralevő részére koncentrálhatunk, hiszen szoros csatát vívunk a középmezőnyben."

A mostani bejelentéssel a Red Bull mindkét csapatánál tisztázódott a jövő évi felállás, miután az anyacsapat már korábban hosszabbított Sergio Pérezzel, aki így jövőre is Max Verstappen mellett versenyez.