Az Alfa Romeo bejelentette, versenyezhet-e Räikkönen Monzában

Forma-1, Holland Nagydíj, csütörtök, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
Alfa Romeo's Finnish F1 driver Kimi Raikkonen attends a press conference in Zandvoort, three days before the race of the 2021 Formula One Dutch Grand Prix, on September 2, 2021. - The Formula One Dutch Grand Prix returns to Circuit Zandvoort on September 5, 2021, for the first time in 36 years. (Photo by Kenzo Tribouillard / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Alfa Romeo megerősítette a lengyel sajtóban korábban kiszivárgott információt, amely szerint Kimi Räikkönen az Olasz Nagydíjon sem vehet részt, és ismét Robert Kubica fogja helyettesíteni az Alfa Romeónál.

A Holland Nagydíj szombati napjának reggelén érkezett a hír, hogy Kimi Räikkönen pozitív koronavírustesztet produkált, aminek következtében nem vehetett részt a hétvége további eseményein. Az Alfa Romeo versenyzőjét a helyszínen tartózkodó teszt- és tartalékpilóta, Robert Kubica helyettesítette, aki nem vallott szégyent, hiszen az időmérőn mindkét Haast megelőzte, a futamon pedig a 15. helyen végzett.

Räikkönen Monzában sem lehet ott Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A zandvoorti versenyt követően a Forma-1 mezőnye nem pihen, hiszen ezen a hétvégén már az Olasz Nagydíjat fogják megrendezni. Mindez nem tett jót Räikkönen esélyeinek, mivel a 2007-es világbajnoknak két negatív teszteredményt kell felmutatnia ahhoz, hogy ismét ott lehessen a rajtrácson.

A lengyel TVP Sport egy Kubicához közel álló forrásra hivatkozva már az Alfa Romeo Racing bejelentése előtt beszámolt arról, hogy Räikkönen még legalább egy hétvégét kénytelen kihagyni,

a finn pilóta ugyanis még egyetlen negatív tesztet sem tudott produkálni, és enélkül nem fogják beengedni a paddockba.

Az egyszeres futamgyőztes újabb szerepléséhez szükséges másik feltétel biztosan teljesülni fog, hiszen a két tartalékversenyző közül kizárólag ő lesz elérhető: Callum Ilott az IndyCarban való bemutatkozására készül: a tavalyi Forma-2-es bajnokság 2. helyezettje a portlandi viadalon, a Juncos Hollinger Racing színeiben fog debütálni a tengerentúli szériában.

A csapat szerdán délután erősítette meg, hogy ismét behívják Kubicát,

így ismét lehetőséget kap arra, hogy ha nem is pontszerző helyekért, de csatázhasson ellenfeleivel. A 36 éves pilóta a Holland Nagydíj leintése után ki is emelte, hogy erre 2010 óta nem volt lehetősége, mivel 2019-ben ugyan egy teljes szezont teljesített a legjobbak között, de a Williams abban az évben mindenkinél jóval lassabb volt, csapaton belül pedig George Russell sokkal gyorsabb volt nála.

Kubica Zandvoort után Monzában is lehetőséget kaphat Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Kubica ráadásul jó eséllyel Monzában fogja teljesíteni élete talán utolsó F1-es versenyét, ami két szempontból is különleges. Egyrészt a 2006-os Olasz Nagydíjon állhatott fel először a dobogóra (többek között pont Räikkönen társaságában), másrészt így részt vehet az idei három közül az egyik sprintfutamon.

„Először is, a legjobbakat kívánom Kiminek, remélem, hogy teljesen meggyógyul és hamarosan visszaülhet a pilótafülkébe. Várom már, hogy Monzában versenyezhessek, hiszen ez hihetetlen pálya, ahol az első dobogós helyemet is megszereztem 2006-ban. Zandvoorttal ellentétben ezt a pályát jól ismerem, és ez segíteni fog, különösen azért, mert a sprintkvalifikációs formátum miatt eggyel kevesebb szabadedzésünk lesz. Elégedett vagyok a Hollandiában végzett munkámmal és alig várom, hogy újra segíthessem a csapatot, Monzában" – nyilatkozta Kubica.