Dőlnek a dominók, váratlan fejlemények az F1-es pilótapiacon

Forma-1, Osztrák Nagydíj, Alexander Albon, Red Bull
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 03: Alexander Albon of Thailand and Red Bull Racing looks on from the pitwall during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 03, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Láncreakciót indíthatott el Sergio Pérez szerződéshosszabbításának bejelentése, a közeljövőben a Mercedes, a Williams és az Alfa Romeo felállását is bejelenthetik, meglepő nevekkel.

A Mercedes bejelentésére vár az F1-es pilótapiac, de a Red Bullnál már letettek arról, hogy esetleg meg tudják szerezni George Russellt, megerősítették helyette Sergio Pérez szerződéshosszabbítását, és ezzel kizárták azt a lehetőséget is, hogy Alexander Albon visszatérjen a Red Bull versenyzői ülésébe. Ennek ellenére lehetséges, hogy a brit-thai pilóta jövőre felállhat a rajtrácsra.

Albon visszatérhet az F1-be Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Dieter Rencken, a Racefans.net és a Racingnews365.com rutinos tudósítója szerint eldőlt, hogy Russell a Mercedesnél folytatja a pályafutását Valtteri Bottas helyén, ő a várakozások szerint a visszavonuló Kimi Räikkönen helyét veszi át az Alfa Romeo színeiben. Sőt, a szakújságíró úgy tudja, a svájci istálló mindkét pilótájának búcsút mond.

Az Alfa Romeo másik autóját idén még Antonio Giovinazzi vezeti,

korábban felmerült, hogy annak ellenére is megtarthatja a helyét, hogy a Ferrari a továbbiakban nem delegálhat versenyzőt a csapathoz. Rencken szerint az olasz pilóta a Ferrari hypercar-programjában, a sportautó-világbajnokságban (WEC) folytatja a pályafutását.

A helyével korábban Mick Schumachert és a Ferrari másik támogatottját, Callum Ilottot, valamint a Sauber saját növendékét, Théo Pourchaire-t is hírbe hozták, Rencken viszont arról írt, hogy a Formula E idei világbajnoka, Nyck de Vries lehet a befutó. A Mercedes pilótáját a közvélemény a Williamshez várta, így az Alfánál két olyan pilóta versenyezhet, akik kötődnek Toto Wolffhoz és a Mercedeshez.

Szerepet játszhatnak a kapcsolatok a Williamsnél is.

Nicholas Latifi szerződéshosszabbítása csak formaságnak tűnik, és több forrás is arról számolt be, hogy a Red Bull támogatását élvező Alexander Albon, a mercedeses Nyck de Vries és az Alpine protezsáltja, Csou Kuan-jü közül választják ki a várhatóan távozó Russell utódját.

Nyck de Vries lehet az első pilóta, aki a Formula E-ből kerül be az F1-be Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

Rencken szerint a választás Albonra esett, mellette lobbizott Russell és a Red Bull is, ami korábban, még a rali-világbajnokságban már dolgozott Jost Capitóval, a Williams csapatfőnökével. A thai színeket képviselő pilóta idén a DTM-ben versenyez, nemrég futamot is nyert, és Helmut Marko a Kronen Zeitungnak elmondta, továbbra is számol vele: „Alex egy tehetség. A Red Bullnál a Forma-1-ben töltött időszaka után sem írtuk le őt, újra lehetősége lesz a Forma-1-ben, bármikor is jöjjön el.”

A Forma-1 várható 2022-es mezőnye

Mercedes: Lewis Hamilton, George Russell*
Red Bull: Sergio Pérez, Max Verstappen
Ferrari: Charles Leclerc, Carlos Sainz
McLaren: Daniel Ricciardo, Lando Norris
Alpine: Fernando Alonso, Esteban Ocon
Alpha Tauri: Pierre Gasly, Cunoda Juki
Aston Martin: Sebastian Vettel*, Lance Stroll*
Williams: Nicholas Latifi*, Alexander Albon*
Alfa Romeo: Valtteri Bottas*, Nyck de Vries*
Haas: Mick Schumacher*, Nyikita Mazepin*

* A szerződtetését még nem jelentették be.