Russell főnöke nem elégedne meg a szombati sikerrel, hajtana a Belga GP-n

Forma-1, Belga Nagydíj, időmérő, George Russell, Williams
Williams' British driver George Russell celebrate after taking second place on the grid in the parc ferme after the qualifying session of the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 28, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
George Russell révén a Williams négy év után újra az első rajtsorba került, főnöke a Belga Nagydíjon is tovább hajtana, de a versenyző tudja, hogy a földön kell járnia.

Rendkívüli egyéni teljesítménnyel George Russell a 2. rajthelyet szerezte meg a Belga Nagydíj esős időmérőjén, ezzel a 2017-es Olasz Nagydíj óta először a Williams az első rajtsorból kezdhet F1-es futamot. Russell ezzel egyértelműen letette a névjegyét a Mercedes egyik 2022-es üléséért zajló versenyben, és williamses főnöke, Jost Capito szerint a futamon is lehet esélye.

Russell volt az időmérő meglepetése Forrás: AFP/John Thys

„Kielemezzük az időjárási helyzetet, aztán ráhajtunk, de még túl korai [a versenyről] beszélni, mert a stratégiánkat sohasem az időmérős eredményhez igazítjuk – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Van némi időnk, hogy jó megoldást találjunk, de sok múlik az időjáráson. Azt mondanám, jobb mosolyogni az esőben, mint sírni a napfényben.”

Russellnek bizonyára figyelembe kell vennie, hogy a 3. helyről a világbajnoki címért küzdő Lewis Hamilton rajtol,

és Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az imolai futam után kijelentette, hogy elvárja Russelltől, hogy Mercedes-pilótaként gondolkodjon, ne csak a saját és a Williams érdekeit tartsa szem előtt. A brit versenyző tudja, hogy nehéz dolga lesz.

„Nyilvánvalóan realistának kell lennünk, mert van néhány hihetetlenül gyors autó mögöttünk, de ha a körülmények hasonlók lesznek, akkor az autónk önerőből is elég jó lehet a legjobb 10-hez. Viszont, mivel az első sorból rajtolunk, nincs oka annak, hogy miért ne tudnánk megtartani a helyünket a verseny nagy része során.”

„Nem hiszem, hogy belemennék bármi hülyeségbe a körülöttem lévő autókkal, hiszen azok nyilvánvalóan gyorsabbak lesznek nálunk, de ha a körülmények ilyenek maradnak, nincs ok arra, hogy miért ne tudnánk a legjobb 5-be kerülni és mindent kihozni a versenyből. A pontszerzés az abszolút minimum” – jelentette ki.

Russell abban reménykedik, hogy nem lesz változékony az időjárás Forrás: Belga via AFP/Benoit Doppagne

A Williams számára a Magyar Nagydíj után egy esetleges újabb pontszerzés nagy lépés lenne afelé, hogy megvédjék a konstruktőri világbajnokságban megszerzett 8. helyet, amit az elmúlt években az Alfa Romeo (Sauber) birtokolt, idén viszont a grove-i istállóé lehet, ami megnövelt jogdíjbevételt eredményezne. Russell ennek érdekében esőben bízik.

de erős meggyőződésem, hogy nem így alakul majd. A másfél órás időmérőn is az egyik pillanatban vezethetetlen volt az autó, utána meg szinte slick gumikon mentünk. A srácoknak nagyon nehéz dolga lesz, hogy a megfelelő pillanatban meghatározzák a megfelelő stratégiát, szerintem alkalmazkodni kell, nyitottnak lenni a változásokra és küzdeni az utolsó körig.”