Döntött a Mercedes Hamilton jövő évi csapattársáról

Forma-1, Belga Nagydíj, időmérő, George Russell, Williams, Lewis Hamilton, Mercedes
Williams' British driver George Russell (L) celebrates after taking second place in the grid with third-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) in the parc ferme after the qualifying session of the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 28, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke a Belga Nagydíj helyszínén beismerte, már eldőlt, hogy ki lesz Lewis Hamilton jövő évi csapattársa. Az osztrák üzletember hangsúlyozta, hogy nincs olyan, hogy tökéletes döntés, de mind Valtteri Bottast, mind George Russellt szeretnék megóvni.

Egész hétvégén csak kerülgették a kérdést, a Belga Nagydíj időmérője után azonban Toto Wolff végül kötélnek állt, és kétszer is megerősítette, hogy már meghozták a döntést Lewis Hamilton jövő évi csapattársának kilétéről. Eközben a hétszeres világbajnok leszögezte, hogy George Russell szenzációs teljesítménye a spái időmérőn nem változtatja meg a véleményét arról, hogy kivel osztozna szívesen a Mercedes garázsán 2022-ben.

Russell remekelt az időmérőn Forrás: AFP/John Thys

Toto Wolff az időmérő után a Sky Sportsnak nyilatkozva azt mondta, lenyűgözte őt Russell első sort érő köre, arra a kérdésre pedig, hogy ez a teljesítmény megkönnyíti-e a döntést arra vonatkozóan, hogy a fiatal brit vagy Bottas üljön jövőre a másik Mercedesben, sokatmondó választ adott. „Szerintem mostanra tudjuk, hogy hol állunk, és hogy mink van, hogy [Russell] mire képes. A mai nap csak egy újabb megerősítése annak, hogy tud vezetni."

A Mercedes külön sajtótájékoztatóján az osztrák üzletember ezután arról beszélt, hogy Russell eddig mindenhol kiemelkedő volt, ahol versenyzett, és „ha szükségem lett volna egy ilyen utolsó bizonyítékra, akkor valami nem lenne rendben."

A Sky Sports riportere korábban azt is megkérdezte a csapatfőnöktől, hogy mikor várható a bejelentés, mire Wolff csak annyit felelt, hogy „hamarosan".

Az Autosport beszámolója szerint a csapatfőnök ugyanakkor két külön újságírói kérdésre is elismerte, hogy már meghozták a döntést.

Mindkét esetben egy rövid „igen" volt a válasz, egyszer pedig Wolff azt is hozzátette az újságírónak, hogy „mindig is őszinte voltam veled."

Wolff már tudja, ki lesz jövőre Hamilton csapattársa Forrás: AFP/John Thys

Mindez tehát plusz információ az eddigiekhez képest, az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján ugyanis Russell és Bottas még ezt sem akarta elárulni, noha azt továbbra sem tudni biztosan, hogy velük közölték-e már a döntést (minden bizonnyal igen).

„Ha könnyű döntés lett volna, akkor már korábban meghozzuk, mer tudjuk, hogy mire számíthatunk Valtteri, és mire George esetében. Mindketten megérdemlik, hogy vigyázzunk rájuk, mindezt pedig a lehető legjobb módon tegyük, mert mindketten családtagok és nagyra tartjuk őket.

Egyszerűen csak jól kell kezelnünk a helyzetet, bárki is legyen jövőre a Mercedesben, közben pedig csapaton belül úgy kell kezeljük a szituációt, ahogyan mindig is tettük" – ecsetelte Wolff.

A csapatfőnök szavai ismét ráerősítettek tehát arra a feltevésre, hogy a Mercedes Bottas miatt vár a bejelentéssel, és igyekszik elrendezni a finn pilóta jövőjét, akinek vagy az Alfa Romeónál, vagy a Williamsnél lehet hely 2022-ben.

Hamilton továbbra is Bottast választaná

A hétszeres világbajnok többször is világossá tette már, hogy ha rajta múlna, a finn pilótával folytatná jövőre is, mivel „minden korábbinál jobb" a munkakapcsolatuk. Spában Hamilton ugyanakkor már arról beszélt, hogy támogatja a Mercedest, hozzon bármilyen döntést is, és megérti, hogy a csapat érdekeit kell szem előtt tartani.

Hamilton érezhetően nincs feldobva attól, hogy jövőre Russell legyen a csapattársa Forrás: AFP/John Thys

Természetesen az időmérő edzés után sem kerülhette el az újabb erre vonatkozó kérdéseket, miután kikapott a Williams versenyzőjétől. Szavaiból pedig kiderült, hogy továbbra is Bottas maradását tartaná üdvözítőnek. „Nem érzek másként ezzel kapcsolatban. Úgy értem, George egész évben remek munkát végez, úgyhogy [ez a mostani eredmény] nem igazán változtat semmin.

Eközben a hétszeres világbajnok mellett ülő Russell hangsúlyozta, hogy bár fontos volt a karrierje szempontjából ilyen lényeges időpontban elérnie élete eddigi legjobb eredményét, ő máskor is 120%-ot nyújt.

„A Forma-1 eléggé kegyetlen sportág, csak 20 versenyző kap lehetőséget, miközben valószínűleg jóval többen vannak, akik megérdemelnének egy helyet. Úgyhogy a személyes tapasztalataimtól függetlenül a szerződéses tárgyalásokkal kapcsolatban, jelenleg folyamatosan meg kell mutatni, hogy az ember mire képes, és nem szabad levennie a lábát a gázról, mert ha megteszi, jön egy fiatal és elveszi az ülését. Soha nem válhat önteltté."