Őrült bemutatkozására emlékezett a mérföldkőhöz érkező Ricciardo

Forma-1, Daniel Ricciardo, Brit Nagydíj, HRT, 2011
HRT F1 Team's Australian driver Daniel Ricciardo drives at the Silverstone circuit on July 8, 2011 during the first practice race of the Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / ANDREW YATES (Photo by ANDREW YATES / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem úgy történt a hétvégén 200. futamát teljesítő Daniel Ricciardo bemutatkozása a Forma-1-ben, ahogyan azt elképzelte, de így is elég őrültre sikeredett. Az ausztrál pilóta felidézte a 10 évvel ezelőtt történteket.

Daniel Ricciardo komoly mérföldkőhöz érkezik Forma-1-es karrierjében a hétvégi Belga Nagydíjon, ez lesz ugyanis az ausztrál pilóta 200. F1-es futama. A McLaren versenyzője ezzel megelőzi a négyszeres világbajnok Alain Prostot, és 20-ra növeli azon versenyzők számát, akik legalább 200 rajtig eljutottak. A jubileum kapcsán a nem túl rózsás szezont futó hétszeres futamgyőztes felelevenítette, 10 évvel ezelőtt miként tudta meg, hogy bemutatkozhat a legjobbak között.

200. futamára készülhet Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Ricciardo a 2011-es szezont az előző évi bajnokság ezüstérmeseként az azóta megszűnt Formula Renault 3.5-ben töltötte, mellette pedig a Toro Rosso tartalékja volt. A csapat két állandó pilótája, az év végén egyaránt menesztett Sébastien Buemi és Jaime Alguersuari nem teljesített jól, így Ricciardo számított rá, hogy már év közben bemutatkozhat, ami a Brit Nagydíjon meg is történt, de nem úgy, ahogyan azt elképzelte.

„Őrült körülmények között történt. Abban az évben a Toro Rosso tartalékja voltam, és tudtam, hogy arról pusmognak, megtartsák-e a pilótapárosukat a szezon végéig. Ezért úgy voltam vele, hogy ha a szezon felénél lehetőséget kapok, akkor az a Toro Rossóban lesz – nyilatkozta a Fast Lane podcastban. –

Róluk semmit sem tudtam azon kívül, hogy általában a mezőny végén szerepelnek."

Első F1-es szabadedzésén a HRT-vel Forrás: AFP/Andrew Yates

A HRT a Hispania Racing Team rövidítése volt. A 2010-ben debütáló, az F1-ben mindössze három szezont megélt csapat valóban nem tartozott még a középmezőnybe sem, amit mi sem mutat jobban, minthogy három szezon alatt pontot sem szerzett. De F1-es istálló volt, amellyel Ricciardo megtehette az első lépéseket, így természetesen jó érzéssel emlékszik rá vissza, amikor Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója közölte vele, hogy valóra válik az álma.

„Vad volt. Emlékszem, hogy Angliában voltam, a házban, amelyben laktam. A szüleim is ott voltak, majd láttam, hogy Dr. Marko hív. Tudtam, hogy »na ez érdekes lesz«. Besétáltam a nappaliba, ő pedig elmondta. Ezután visszasétáltam a konyhába, ahol a szüleim voltak, az anyukám pedig azonnal tudta, miként egy anya az ilyesmit már a nézésedből észreveszi.

Az ausztrál az utolsó, 24. helyre kvalifikált, az előtte végző csapattársától, a tapasztalt Vitantonio Liuzzitól is 6 tizedet kapott, a versenyt pedig az utolsó helyen fejezte be. „Nem mondanám, hogy eredmény szempontjából a legizgalmasabb hétvége volt, de elvégre itt kezdődött a már 200 nagydíjnál tartó utazás" – tekintett vissza.