Vágólapra másolva!
Az idei szezontól különdíjban részesül az a versenyző, aki a legtöbb előzést hajtja végre, az állást a szurkolók a közvetítések során is figyelemmel kísérhetik.

Folytatódik a Forma-1 amerikai mintára történő átalakítása, a sprintfutamok bevezetése után az új formátum névadó szponzora különdíjat is kap, amit annak a versenyzőnek adnak majd át, aki a szezon során a legtöbb előzést hajtja végre. a Crypto.com Overtake Award a leggyorsabb kerékcseréért járó DHL különdíjhoz hasonlóan nem hivatalos elismerés, eszmei értéke lesz.

Eddig Vettel előzött a legtöbbet az idei szezon során Forrás: Aston Martin

A győztes konkrétan egy trófeát is kap majd a szezon végén, ezzel a „siker hajszolása közben végrehajtott bátor manővereket” honorálják. Az F1 jogtulajdonosa szerint idén az első 11 nagydíj alapján a négyszeres világbajnok vezeti a rangsort, ő előzött a legtöbbet a 2021-es versenyek folyamán.

A szurkolók a közvetítések során megjelenő új grafikákon követhetik majd a külön verseny állását,

a feliratok jelzik majd az előzési lehetőségeket, és az Overtake Award értékelésének alakulását is. A jogtulajdonos közlése szerint „innovatív márkázott tartalom” is megjelenik majd a külön értékeléssel kapcsolatban az F1 közösségi és digitális platformjain is.

A különdíjat a feladat jellegéből adódóan olyan versenyző nyeri majd meg, aki rendszeresen a középmezőnyben szerepel és nagy az eltérés az időmérős, valamint a versenytempója között vagy a rajtoknál sok pozíciót veszít. Azt egyelőre nem részletezték, hogy csak a mezőnyben végrehajtott előzéseket figyelik-e vagy számít-e a rajt is.

Szintén kérdéses, hogy mennyire sportszerű számolni azokat az előzéseket, amely esetében az egyik versenyző egyértelmű előnybe kerül,

például a gumitaktika miatt, az ehhez hasonló anomáliák miatt a pilóták várhatóan nem tulajdonítanak majd kiemelt jelentőséget a különdíj elnyerésének, inkább a jogtulajdonos számára fontos fejlemény az újabb szponzori együttműködés elindítása.

Verstappen híres arról, hogy szép előzéseket mutat be, de az élmezőny közeléből rajtolva aligha nyerheti meg az új különdíjat Forrás: AFP/Lars Baron

„Örülünk, hogy kiterjeszthetjük az együttműködésünket a Crypto.com-mal az Overtake Award bemutatásával, ezzel beépítjük a márkát a Forma-1-be a szezon során az F1 Sprint versenyek mellett – nyilatkozta Ben Pincus, az F1 partneri együttműködésekért felelős igazgatója. – Ez lehetővé teszi a számunkra, hogy ünnepeljük a versenyzők ösztöneit, amelyek révén bátor, stratégiai manővereket hajtanak végre, ezek olyan készségek, amelyek szükségesek a kriptovaluták kezelése terén is.”