Vágólapra másolva!
A Red Bull élpilótájának, Max Verstappennek is nagy szerepe van abban, hogy a Honda F1-es programja kilábalt a gödörből. A japánok igazgatója nem akart párhuzamot vonni Fernando Alonsóval.

Bárhogy is alakul az idei F1-es világbajnokság végkimenetele, a Honda az élmezőnyben szerepelve búcsúzik a sportágtól. Ez szinte hihetetlen eredmény azután, hogy a 2017-es szezon végén még csak esett-kelt a McLaren beszállítójaként, a Red Bull partnereként viszont rögtön dobogós hellyel kezdtek, majd a világbajnoki címért is harcba szálltak.

Jamamoto méltatta Verstappent Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Sokan tartottak az együttműködés kudarcától, mert a McLaren egykori pilótájához, Fernando Alonsóhoz hasonlóan a Red Bull és Max Verstappen is szókimondó stílusban bírálta a korábbi motorszállítót, a Renault-t, a csapat és a holland pilóta azonban megtalálta a közös hangot a japán gyártóval, és Verstappent ma már imádják a szigetországban.

– mondta Verstappenről a Honda F1-es programját vezető Jamamoto Maszasi a Racingnews365.com-nak. – Az emberek tudják, hogy Max és Lewis [Hamilton] nagyon hiteles versenyző. Az egyetlen különbség az, hogy régen az F1 nagyon népszerű volt Japánban, most nem annyira. [Ayrton] Sennát és [Alain] Prostot mindenki ismerte, de az F1 már kevésbé népszerű.”

Jamamoto méltatta a holland versenyző felkészültségét is, ugyan Verstappen nem mérnök, de a japán szakember szerint a Red Bull és az Alpha Tauri versenyzői közül „az ő visszajelzései a legpontosabbak. Tulajdonképpen, mióta 2019-től Maxszal dolgozunk, a fejlesztéseink felgyorsultak a visszajelzéseinek köszönhetően.”

A szakember nem akarta összehasonlítani Verstappent és a McLarenhez szerződtetett Fernando Alonsót.

A kétszeres F1-es világbajnokot szintén referenciának tekintették, de a két fél viszonya elmérgesedett a spanyol pilóta kritikái miatt, Jamamoto szerint nem is lehet összehasonlítani az együttműködést, mert a McLarennel a mezőny végén voltak, a Red Bull-lal viszont az élen.

A Verstappen-Red Bull-Honda együttműködés egyelőre bevált Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„Eleinte nem voltunk elég felkészültek – ismerte el Jamamoto a McLarennel közös évek kapcsán. – A Mercedeshez képest nagyon későn kezdtünk el fejleszteni, talán három-négy évvel is később, ezért nehéz időszakon mentünk keresztül, mire utolértük a Mercedest” – idézte fel a wokingi csapattal töltöttük éveiket.