Tetőn napozó szerelő, autó alatt repülő drón - ilyen egy kihalt F1-es gyár

Forma-1, Williams gyár, Grove
OXFORDSHIRE, UNITED KINGDOM. OCTOBER 2018. An aerial photograph of Williams Racing F1 Factory and Conference Centre, Wantage, Oxfordshire on October 7th 2018. This state of the art facility is located to the north of Wantage, 10 miles south west of Oxford. Aerial Photograph by David Goddard
Vágólapra másolva!
A Williams drónnal készített videót grove-i központjáról, ami a kötelező leállás alatt szinte teljesen kihalt, de azért így is akad tennivaló. A felvétel többek között a világbajnok autókkal teli múzeumon is átkalauzolja a nézőt.

Az F1-es csapatok ritkán adnak lehetőséget a nagyközönségnek arra, hogy betekintést nyerjen a gyárukba. A kötelező leállás idején azonban nemcsak a Mercedes, hanem a Williams is forgatott egy néhány perces videót, amiben megmutatják a rajongóknak a komplexum legfontosabb részeit. A felvétel ezúttal is látványos lett, előfordult, hogy a drón autó alatt repült el.

A címvédő istálló esetében megfigyelhető volt, hogy a drón alig találkozott valakivel, ami nem okozott meglepetést, hiszen a mérnökök kéthetes szabadságukat töltik, ezalatt pedig a tervezési és a gyártási munka is szigorúan tilos. Nem mondhatni, hogy Grove-ban pezseg az élet, de látszik, hogy így is akad elvégzendő munka.

Praktikus módon ilyenkor zajlik ugyanis a nagytakarítás, ami az egész komplexumot érinti,

de a videóban az irodákat, az üzemeket, az éttermet és a fitnesztermet emelték ki. Utóbbiban jelenleg nyilvánvalóan nincsenek foglalkozások, de egyénileg azért így is igénybe veszik. Ezenkívül akad, aki pingpongozással múlatja az időt, egy szerelő pedig a tetőn napozik.

A gyártási részleg normál esetben a hét minden napjának minden órájában üzemel, ám természetesen most ott is leálltak a munkálatok. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy elvégezzék a gépek karbantartását, illetve tisztítását.

A leállásnak lassan vége, hiszen jövő héten a Belga Nagydíjjal visszatér a Forma-1. A Williamsnél már ott várakozik a szállítmány egy része, hogy eljuttassák a spa-francorschamps-i pályára. Egyelőre persze még tart a nyári szünet,

emiatt pedig a szélcsatorna sem üzemel, az épületet pedig csak kívülről lehet megtekinteni.

Ezt követően jönnek azok a helységek, amelyeket mindenki meglátogathat, legalábbis normál esetben. A Williams élményközpontját, valamint esport-részlegét ugyanis jelenleg felújítják, és legközelebb az idei év októberében nyitják meg kapuikat.

A Williams grove-i központja Forrás: Getty Images/© David Goddard. All Rights Reserved/David Goddard

Szintén korszerűsítés alatt áll a videó talán leglátványosabb része, a múzeum, a világ egyik legnagyobb privát, F1-es autókból álló gyűjteménye. A kamera mindössze pár másodperc alatt járja körbe a helységet, de ez is elég arra, hogy végig lehessen nézni a Williams legendás versenygépeit, amelyekkel a grove-i istálló hét egyéni és kilenc konstruktőri világbajnokságot nyert.