Russell már nem bánja, hogy elbukta a győzelmi esélyét a Mercedesszel

Forma-1, Szahíri Nagydíj, George Russell, Mercedes
BAHRAIN, BAHRAIN - DECEMBER 06: George Russell of Great Britain driving the (63) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 on track during the F1 Grand Prix of Sakhir at Bahrain International Circuit on December 06, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Giuseppe Cacace - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
George Russell elárulta, sokkal többet tanult a tavalyi Szahíri Nagydíjból úgy, hogy drámai körülmények között elveszítette azt, mint ha megnyerte volna. A Williams pilótája kijelentette, hasznos volt számára az elmúlt két és fél év, de most már késznek érzi magát arra, hogy győzelmekért küzdjön.

Könnyen lehet, hogy George Russell a Mercedes színeiben kezdheti meg a következő szezont a Forma-1-ben, hiszen az elmúlt hónapokban folyamatosan pletykáltak arról, hogy hamarosan bejelentik a szerződtetését. Ha ez megvalósul, akkor nyilvánvalóan neki is meg kell szoknia egy másmilyen környezetet, de a helyzet nem lesz teljesen új a brit pilóta számára.

Russell egy futam erejéig már belekóstolhatott abba, hogy milyen a Mercedes F1-es pilótájának lenni Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Giuseppe Cacace

Tavaly ugyanis ő helyettesítette a koronavírusos Lewis Hamilton a szezon utolsó előtti futamán, a Szahíri Nagydíjon. Russell sokáig vezetett, de egy elrontott kerékcserét és egy defektet követően a pontszerzésért is meg kellett küzdenie. Az akkor 22 éves versenyző borzasztóan csalódott volt, és ezt a rádióban és a kamerák előtt is a világ tudtára adta. Mostanra azonban úgy vélekedik, hogy sokkal többet tanult így, mint ha akkor sikerült volna diadalmaskodnia.

– olvashatóak a Williams versenyzőjének szavai a Magyar Nagydíj programfüzetében. – A szahíri futam megtanított arra, hogy ha bajnokságokért akarok harcolni, akkor érnek majd csalódások. Hétfőn reggel úgy kell felébrednem, hogy ezeket magam mögött hagyom, és a következő versenyre koncentrálok, hiszen nem az a lényeg, hogy az ember hogyan szerepel egy futamon, hanem hogy milyen teljesítményt nyújt egy egész idényben. Nem szabad sokat rágódni a csalódásokon, hanem motivációként kell felhasználni azokat.”

A második bahreini futam előtti kedden vált hivatalossá, hogy Hamilton kihagyja a hétvégét, majd másnap jelentették be, hogy Russell helyettesítheti a hétszeres világbajnokot. Utóbbinak borzasztóan nehéz dolga volt, hogy felkészüljön a hétvégére, hiszen hiába tagja a Mercedes juniorprogramjának, a saját csapatán belüli munkafolyamatokhoz volt hozzászokva, arról nem is beszélve, hogy az autóhoz is adaptálódnia kellett.

„Úgy mentem oda, hogy ez hatalmas lehetőség arra, hogy bebizonyítsam, mire vagyok képes – magyarázta. – Három napon keresztül dolgoztam elképesztően keményen éjfél utánig, hogy, minél többet tanuljak, és felkészüljek arra a versenyre. Nem engedtem, hogy a nyomás rám nehezedjen.

Russell hozzátette, úgy állt hozzá ahhoz a hétvégéhez, hogy „menjünk neki”, ma pedig már büszkén tekint vissza az akkori eseményekre. Már csak azért is, mert az idei szezon megmutatta, hogy egy átigazolás után mennyire nehezen megy az átállás. A brit pilóta helyzetét ráadásul az is nehezítette, hogy a kocsi a nála jóval alacsonyabb Hamiltonra volt szabva.

Russell ma már pozitívan tekint a drámai szahíri futamra Forrás: Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

„Egy nap felkészülésem volt egy olyan autóban, amelybe alig fértem bele, egy olyan ülésben, amely nem felelt meg a méreteimnek, és azt gondolom, hogy ez alatt remek munkát végeztünk – folytatta. – A mérnökeim a Mercedesnél a szükséges információval láttak el, hogy ne terheljenek túl felesleges dolgokkal, és felkészítsenek, amennyire csak lehet.”

A nehézségek ellenére Russell minimális hátránnyal a 2. helyet szerezte meg az időmérőn, a futamon viszont lerajtolta a pole pozícióból induló Valtteri Bottast, akinek nem is adott esélyt egészen a már említett bokszkiállásig. Mindezek ellenére – némileg érthető módon – úgy véli, nem aknázott ki mindent az autóból.

mert az autó méretileg nem passzolt hozzám, nem ismertem a határokat, és nem tudtam, hogyan hozzam ki a legtöbbet belőle. Szóval ez nagyon magabiztossá tett.”

Könnyen elképzelhető, hogy Russellnek bő fél év múlva ismét lesz lehetősége harcolni a győzelemért, utána pedig már versenyről versenyre ott lesz az élmezőnyben a Mercedesszel. A 23 éves pilóta elmondta, a tavalyi beugrás a legkisebb kételytől is megszabadította azzal kapcsolatban, hogy helye van-e a legjobbak között.

– ecsetelte. – Hogyan fogok megbirkózni a nyomással, amikor eljön az idő? Azonban tényleg komfortosan volt számomra [a helyzet]. Amikor a rajtrácson ültem, úgy éreztem, minden egyes hétvégén itt akarok lenni. Nagyon keményen küzdöttem, hogy bekerülhessek a Forma-1-be, az egész pályafutásom során harcoltam, és erről szól ez az egész.”

Felmerülhet a kérdés, hogy nem okozhat-e gondot Russellnek, hogy szinte semmilyen tapasztalat nincs arról, hogy milyen az F1 élmezőnyében versenyezni, és adott esetben kerék a kerék elleni csatát vívni a győzelemért. Ő azonban pont az ellenkezőjét gondolja.

Russell jól érezte magát a mezőny elején Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

„Jelenleg tanulok, de nem szeretném az egész életemet ebben a pozícióban, a rajtrács végén eltölteni, azért vagyok itt, hogy nyerjek – szögezte le. – Két és fél kemény év van mögöttem, és úgy érzem, olyan eszköztárra és képességekre tettem szert, amelyekkel nem rendelkeznék, ha már a kezdetektől futamokat nyertem volna.”