Vágólapra másolva!
A Magyar Nagydíj zsúfolt szurkolói zónájában a csapatok termékeit árusító standok mellett a Hungaroringen korábban még soha nem látott jelenséget pillanthattak meg a gyanútlanul sétálgató szurkolók, akik betekintést nyerhettek abba, milyen lesz a Forma-1 jövője. A krómszínben csillogó 2022-es bemutatómodellt mi is megcsodáltuk, majd megkérdeztük a Haas csapatfőnökét, nem tart-e attól, hogy az elveszi az F1 egyik varázsát.

Az F1 a Brit Nagydíj előtt a pilóták részvételével leleplezte a 2022-es szabályok szerint épített demóautóját, amely már igen közel áll ahhoz, amilyen versenygépeket a következő szezonban látni fogunk. Ezt a demóautót a Hungaroringen is kiállították a célegyenesben található Super Gold tribün mögötti szurkolói zónában, így a 36. Magyar Nagydíjra kilátogató drukkerek is élőben csodálhatták meg.

A Hungaroringen is kiállították a One Begins nevű tanulmányautót Forrás: SpeedLight Photo Agency/Gabor Muranyi

A mogyoródi pálya paddockjából átsétálva ezt én is megtettem, a króm-piros festésével a napsütésben leginkább egy Forma-1-es autó formájú diszkógömbhöz hasonlító, a jelenlegi autókhoz szokott szemnek igencsak szokatlan modell körül sétálgatva elcsípett félmondatokból pedig hamar megállapítottam, hogy

jócskán akadnak, akiknek sokkal jobban tetszik ez a futurisztikus gép, mint a mostani mezőny autói, de azért negatív vélemények is elhangzottak.

A puding próbája az evés alapon azért persze az új szabályok szerint épült masinákat mind a külcsíny, mind a versenyzésre gyakorolt hatás szempontjából is akkor lehet majd csak igazán megítélni, ha a szezon előtti teszteken kigurulnak a pályára, és méginkább majd akkor, ha néhány versenyt teljesítenek.

Jóllehet, előbbiről már alkothattunk némi képet a demóautónak köszönhetően,

Günther Steiner, a Haas-istálló csapatfőnöke kérdésünkre elmondta, hogy azért nem árt fenntartásokkal kezelni az F1 modelljét.

Azt a modellt, amelyet minden korábbi szabályváltozásnál komolyabb és nagyobb technikai háttérstábbal alkotott meg igen képzett mérnökök csoportja abban a szellemben, hogy könnyebb legyen velük követni az elöl haladó autót. Hogy ez pontosan mit jelent, arra lentebb még kitérünk, elöljáróban azt azonban ki lehet jelenteni, hogy jelentősen csökkent a csapatok által fejleszthető területek száma, ami miatt sokan már attól tartanak, hogy a Forma-1 elveszíti a varázsát, és inkább hasonlít majd mondjuk az egyenautókkal versenyző IndyCarra (Christian Hornert a demóautó például az amerikai együléses széria korábbi versenygépeire emlékezteti), mint eddigi önmagára.

A Mercedes idei autója és az F1 bemutatómodellje a címvédő istálló festésében jól szemlélteti, mennyire másak lesznek a jövő évi kocsik

Steiner szerint azonban hiba lenne összemosni a kettőt.

– nyilatkozta az olasz-amerikai szakember a GPhíreknek. – Kevesebb területen lehet fejleszteni, de azokon szabad a mozgástér, nem úgy mint például az IndyCarban, ahol semmin sem lehet változtatni. Továbbra is van tér a fejlesztésre, habár kevésbé lesz észrevehető, hogy a különböző csapatok más dolgokkal próbálkoznak, mert az ördög a részletekben rejlik. Úgyhogy nem hasonlítanám az IndyCarhoz vagy a Forma-2-höz, mert rengeteg területen lehet majd változtatni és a továbbiakban is nagy lesz a fejlesztési verseny."

A Haas csapatfőnöke kitért arra is, hogy mivel a csapatoknak jóval nagyobb erőforrások állnak a rendelkezésére a szabályalkotónál, a 2022-es autóbemutatókon látott modellek első ránézésre is különbözni fognak a krómszínű alapautótól. „A csapatok már egy eléggé továbbfejlesztett változattal fognak előállni. Amikor istállónként több száz mérnök dolgozik valamin, akkor fognak találni olyan területek, amelyekben ott a lehetőség, hogy valami mást csináljanak."

Mit láthattunk a Hungaroringen is kiállított bemutatóautón?

„Ami szép, az általában gyors is" – tartja az F1-es tervezők által előszeretettel hangoztatott mondás, ami sok esetben így is van, viszont némi szubjektivitás azért vegyül ebbe az egyébként jó néhány világbajnok autóra igaz kijelentésbe, hiszen mindenkinek mást jelent a szép. Na meg persze ott vannak a szabályok adta keretek, amelyek olykor nem is nagyon teszik lehetővé, hogy ne legyen egy-két esztétikailag kifogásolható megoldás az adott évi modelleken.

A 2022-es autókon is bizonyára lesz olyan, ami nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését (a Magyar Nagydíj célegyenese mögött bámészkodók között volt, aki egyenesen rondának nevezte a jövő évi demókocsit, míg más kijelentette: így néz ki egy vérbeli versenyautó), és az is biztos, hogy a legtöbb fanyalgót ez addig fogja érdekelni, amíg be nem bizonyosodik, hogy jelentősen nőtt a kerék a kerék elleni csaták száma a pályán. Merthogy a cél ez.

Jövőre már ilyen autókkal versenyeznek majd a Hungaroringen Forrás: SpeedLight Photo Agency/Gabor Muranyi

A 2022-es szabályokat megalkotó munkacsoport két alappillér mentén dolgozott az új regulákon:

csökkenteni az autók által generált turbulencia mértékét, illetve olyan aerodinamikai szabályokat létrehozni, amelyekkel egy autó a lehető legkevésbé lesz érzékeny a "piszkos" légáramlatokra.

Ugyanis a jelenlegi autók esetében ez okozza a legnagyobb problémát, amit a versenyzők is lépten-nyomon hangoztatnak. „Igazán fantasztikus volt, bárcsak az autók közelebbről tudnák követni egymást. Izgatott vagyok a jövő évi kocsik miatt, amelyek remélhetőleg eltüntetik ennek a problémának a nagy részét" – nyilatkozta Lewis Hamilton a Magyar Nagydíjon a Fernando Alonso elleni csatája után.

Megmarad a DRS Forrás: SpeedLight Photo Agency/Gabor Muranyi

2021-ben a versenyzők 20 méterrel az ellenfél mögött haladva már 35%-os leszorítóerő-veszteséget tapasztalnak, jövőre ez a szám az előrejelzések szerint azonban drasztikusan csökken, és mindössze 4% lesz. Hasonlóan mellbevágó az eltérés 10 méter esetén (46-18) is. Mindez várhatóan nemcsak a DRS-távolságon belülre kerülésnél könnyíti majd meg a támadó pilóta dolgát, hanem a kerék a kerék elleni csaták közben is bátrabban manőverezhet a hátul haladó, akinek eddig azzal is kalkulálnia kellett, hogy

a másik autó mögé érve vagy amögött átvágva hirtelen leszorítóerő-vesztés lép fél. Ez babrált ki például Sebastian Vettellel a bahreini szezonnyitón.

A 2022-es demóautó első ránézésre is nagyon más bármelyik csapat idei modelljénél. Amin talán leginkább megakad az ember szeme (a festésen kívül), azok a 18 colos felnire szerelt kerekek, de ezek önmagukban nem tesznek hozzá a kedvezőbb aerodinamikai tulajdonságokhoz. Persze ez igaz az autó bármely részére, hiszen mint minden versenyautó, ez is egységes egészként éri el a kívánt hatást. De azért vegyük végig a különbségeket.

Silverstone-ban a versenyzők is szemügyre vették az autó modelljét Forrás: F1

Az autó orrától indulva már ez a rész is teljesen más látványt nyújt egy idei autóhoz képest, az első szárny jóval egyszerűbb, az orrkúp pedig szélesebb, ami az eddiginél szigorúbb törészteszteknek köszönhető. Az egyszerűség pedig annak, hogy a szabályalkotók a lehető legsemlegesebbé akarták tenni ezt az elemet a jelenlegi bonyolult megoldásokkal szemben. Ennek részeként megszabadultak az úgynevezett Y250 örvénytől, amely a jelenlegi első szárnyelemek belső végéről leváló légörvény elnevezése. Ez az örvény meghatározó a mostani autók hatékonyságában, a 2022-es modelleknél azonban már nem lesz az, mivel a szárnyelemek becsatlakoznak az orrkúpba.

Hogy mennyire fognak eltérni a csapatok megoldásai az F1 változatáétól, azt még nehéz megjósolni, nem utolsó sorban azért, mert erre a területre vonatkozóan még nem véglegesítették a technikai szabályokat.

Annyi azonban biztos, hogy a vízszintes szárnyelemek belső végei és a szárnyvéglapok esetében meg lesz kötve a kezük, de például az utóbbi oldalán levő kis légterelővel már játszadozhatnak.

Csak az erőforrás marad változatlan Forrás: F1

Kicsit hátrébb tekintve két változás is megfigyelhető az első kerekeknél (a méretükön túl). Visszatért az F1-ben 2006 és 2009 között számos csapat által alkalmazott, felnit eltakaró "kukafedő", amely a következő szezontól megakadályozza a csapatokat abban, hogy a felnik belsejének kialakításával is irányítsák az autó hátulja felé áramló levegőt. Korábban nem látott elem az első kerekek fölé kötelező jelleggel előírt kis szárnyacska, amelynek szintén az a feladata, hogy a levegő minél zavartalanabbul áramolhasson a hátsó szárny irányába.

És amilyen jelentéktelennek tűnik elsőre, ez a szárny (a szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy a most látott változat még nem a végleges verzió) annyira fontos szerepet játszhat jövőre a fejlesztések terén,

lenyúlik ugyanis a fékek légbeömlőjéig, amely körül már a demóautó is nagyon részletgazdag aerodinamikai elemeket vonultatott fel, így a csapatok is szinte biztosan nagy gondot fordítanak majd erre a területre.

Négy keréken gurul és kormánya van, de ezen kívül teljesen más elven működik, mint a mostani autók Forrás: F1

Az első kerekek mögé érve megpillanthattuk az új generációs autók kulcsterületét, legalábbis ami az aerodinamikát illeti. A legjobban oldalnézetből észrevehető, hogy igen nagy az eltérés a jelenlegi modellekhez képest, ez a rész ugyanis az új autókon jóval "tisztább", mivel az úgynevezett bargeboardot (a mára egyetlen komplex elemmé formálódott legterelőerdőt) a következő szezontól kezdve betiltják. Jobban megvizsgálva ezt a részt pedig az is látszik, hogy eltűnt az F1-es zsargonban csak teástálcának nevezett elem, azaz a jelenlegi autók padlólemezének elülső része, helyette pedig a Venturi-csatorna bejáratát láthatjuk. Ez tulajdonképpen az új autók lelke.

A lényeget azonban sajnos már nem lehetett kívülről szemügyre venni, az ugyanis az autó alatt rejtőzik,

miután a 2022-es szabályok szerint épült versenygépek teljesen más módon állítják majd elő a leszorítóerejük nagy részét, ezért pedig az autó alatt futó csatornák a felelősek. Éppen ezért megszűnik a jelenleg ismert padlólemez, amelyet egy 3D-s változat vált fel, szívóhatást idézve elő. Ezek a csatornák az autó padlólemezének vonalát is megváltoztatják, a jelenlegi, az autó tengelyével javarészt párhuzamosan futó padlólemez szélek helyett ívelt formát követve. Ami magát a padlólemezt illeti, azokról eltűnnek a jelenlegi szezonban beszédtémát bőséggel szolgáltató bevágások és mindenféle terelőlapok, de így sem kizárt, hogy a csapatok előállnak majd érdekes megoldásokkal ezen a területen, a szabályok ugyanis nem fogalmaznak teljesen világosan azzal kapcsolatban, hogy mit lehet és mit nem.

Több megkötéssel lehet csak fejleszteni Forrás: F1

Kicsit feljebb nézve az autó padlólemezétől a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy a motorborításon újra megjelentek a 2009-es szezontól betiltott hűtőnyílások, amelyekkel viszonylag szabadon játszhatnak majd a csapatok, miként a pilóta feje fölötti légbeömlőkkel is. A cápauszony mögött viszont nincs T-szárny, ami nem véletlen, ezek jövőre már tilosak lesznek.

A T-szárny mellett pedig valami megszokott még hiányzik a 2022-es modellről, mégpedig a hátsó szárnyvéglap. A hátsó szárny ugyanis egy nagy elemből áll, amelynek végei hengerszerűen lekerekítettek, a szárny oldala pedig függőleges irányú helyett alávágott. Ezt a kialakítást az szülte, hogy a szabályalkotók az autóról távozó légáramlatokat felfelé akarták irányítani, így biztosítva a lehető "legtisztább" levegőt az üldöző autónak. Ami még nem volt észrevehető az új autó hátsó szárnyán, az a DRS aktiválója, ez azonban nem jelenti azt, hogy száműzik az állítható hátsó szárnyat. Végleges döntés még ugyan nem született, de nagy valószínűséggel 2022-ben még maradni fog az előzést segítő eszköz.

Szavazzon!

Ön várja már az új Forma-1-es autó bevezetését?

Sajnos a kiállított modellt hátulról nem lehetett szemügyre venni, így a Venturi-csatornák kivezető nyílása, valamint az sem látszott, hogy a bonyolult és a csapatok egyik legfőbb fejlesztési területének számító diffúzor jövőre egy az egyben eltűnik, a helyét pedig ez a hatalmas nyílás váltja fel, amelybe bekukucskálva gyakorlatilag átlátunk az autó alatt, és amelyben a felgyorsuló levegő valósággal odaszívja majd a kocsikat az aszfalthoz.

Változás tehát lesz bőven, miként fejlesztendő területek is maradnak. Hogy több lesz-e a csata és előzés a pályán, illetve szorosabbak lesznek-e a versenyek, arra az előzetes számítások szerint a válasz igen, ám a csapatok mérnökei és vezetői nem győzik hangsúlyozni, hogy legyenek bármennyire fejlettek a szimulációs technológiák, és tűnjön bármennyire is működőképesnek az új koncepció, ezt csak 2022-ben, az első versenyen tudjuk meg.