Vágólapra másolva!
Patrick Head elárulta, minden tisztelete és elismerése mellett szerinte nyilvánvaló, hogy Michael Schumacher szándékosan ütötte ki Damon Hillt az 1994-es szezonzárón. A Williams társalapítója ugyanakkor hozzátette, a korábbi események miatt honfitársa bajnoki címének sem tudott volna igazán örülni.

Michael Schumacher minden idők egyik legsikeresebb és sokak szerint a legjobb versenyzője volt a Forma-1-nek, ám többször is előfordult, hogy a cél érdekében egy-egy piszkos húzástól sem riadt vissza. Ezek közül a legtöbbek számára az 1994-es és az 1997-es idényzáró futam, valamint a 2006-os Monacói Nagydíj időmérője maradt meg a legélesebben. Előbbi két alkalommal aktuális világbajnoki ellenfelével ütközött, első visszavonulása előtti utolsó évében pedig a Rascasse-ban állt meg, hogy a sárga zászló miatt a többiek ne tudjanak javítani, és így övé legyen a pole pozíció.

A Williams társalapítója szerint egyértelmű volt a szándékosság Schumacher részéről

1994-ben 1 pontos előnnyel érkezett meg az Ausztrál Nagydíjra Damon Hill-lel szemben, és egészen a 35. körig vezette a versenyt riválisa előtt. Ám ekkor Schumacher lesodródott a pályáról és a Benetton jobb oldala eltalálta a falat. A következő kanyarban a Williams versenyzője megpróbálta megelőzni őt, ám ezt az akkor 25 éves pilóta nem hagyta, aminek ütközés és kettős kiesés lett a vége. Patrick Head, a Williams társalapítója és akkori technikai igazgatója szerint nyilvánvaló a szándékosság.

– jelentette ki a Beyond the Grid podcastban. – Azok, akik együtt dolgoztak vele és ismerték őt mint embert, még mindig a legnagyobb tisztelettel viseltetnek iránta. Azonban, aki megnézi az adelaide-i felvételeket, az láthatja, hogy Michael autója annyira megsérült, hogy neki is tudnia kellett, hogy vezethetetlenné vált. Elindult a bukótér felé, ami attól a jobbkanyartól vezetett el, de amikor meglátta Damont maga mögött, aki azelőtt négy-öt másodpercre volt tőle, jobbra fordult, és nekiment Damon oldalának. Mindenki, aki valamennyire tisztában volt a versenyautókkal, tudta, hogy Michael szándékosan ütötte ki Damont a futamból.”

Bár a lényeget tekintve bizonyára sokan egyetértenek a 75 éves mérnökkel, néhány részletet már nem pontosan idézett fel. Egyrészt a különbség Schumacher hibája előtt is jóval kevesebb volt az általa említettnél, másrészt a felvételek alapján semmilyen jel nem utal arra, hogy a Benetton versenyzője eredetileg a bukótérbe akart volna hajtani.

Ha Hill el tud menni Schumacher mellett, és elhódítja a világbajnoki címet, bizonyára sokan megkérdőjelezték volna annak jogosságát, hiszen Schumachert 1994-ben két futamból is kizárták, másik kettőről pedig eltiltották. Ráadásul a Williams idényét Ayrton Senna imolai halála is beárnyékolta, így nem véletlen, hogy a grove-iak akkor sem örültek volna igazán, ha a konstruktőri mellett az egyéni pontversenyben is sikerül diadalmaskodniuk.

Ezzel együtt nincs kétségem afelől, hogy bárki, aki megnézi az adatokat, illetve a felvételeket, ne tudná, hogy Michael mit tett, és ezzel Damon is pontosan tisztában volt.”

A Williams társalapítója Schumacher legyőzésével sem lett volna igazán boldog Forrás: AFP/Pascal Pavani

Head természetesen három évvel később is ott volt a Williamsnél, amikor Schumacher Jacques Villeneuve-nek ment neki az Európa Nagydíjon. Ennek az incidensnek nagyon más lett a kimenetele, hiszen egyrészt csak az akkor már a Ferrarinál versenyző pilóta esett ki, másrészt a manőver miatt még a bajnokságból is kizárták.

„Michael végtelenül versengő típusú ember volt – magyarázta a brit szakember. – Úgy vélem, 1997-ben, Jerezben Jacques Villeneuve tudta, hogy Michael mire lehet képes. Ugyanakkor azt nem akarom elvenni tőle, hogy elképesztő pilóta volt, aki bármelyik csapatnál maga mögé állította az embereket, emellett pedig borzasztóan erős vetélytársnak bizonyult. Azonban, ha megnézzük azt az esetet, amikor leparkolt Monacóban, [láthatjuk, hogy] szenvedélyes versenyző volt,

Head kijelentette, maga sem tudja, hogy miért, de soha nem egyeztetett Schumacherrel a lehetséges leigazolásáról, bár azt nem tudja, hogy Frank Williams csapatfőnök ezt megtette-e. Hozzátette, egyszer beszélgetett a német versenyzővel, miután Japánban megnyerte a világbajnokságot (ez 2000-ben vagy 2003-ban lehetett), de elmondása szerint az sem volt magasröptű társalgás.

„Addigra már kissé a whisky hatása alatt volt, és talán én is, szóval nem volt igazán szervezett a dolog, de a ’94-es és a ’96-os (itt vélhetően 1997-re gondolt – a szerk.) versenyek nyilván nem kerültek szóba – emlékezett vissza. – Szerintem csak bolondoztunk.”