Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel elárulta, a dicstelen utolsó évek ellenére semmit nem bánt meg a Ferrarinál töltött időszakából. Ha mégis mondania kellene valamit, akkor az az emlékezetes hockenheimi kiesése lenne 2018-ból, de úgy véli, annak is megvan a jó oldala.

Sebastian Vettel nagy reményekkel igazolt a Ferrarihoz 2015-ben, és bár a két fél házassága az első években felfelé ívelt, tavalyra már érezhetően elmérgesedett a viszony, mielőtt év végén távozott a csapattól. A négyszeres világbajnoknak nem sikerült példaképe, Michael Schumacher nyomdokaiba lépnie, hiszen nem vezette csúcsra a maranellói alakulatot.

Utolsó éveiben Vettel szinte végig szenvedett a Ferrarinál, de semmit nem bánt meg Forrás: Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Ennek ezernyi oka van, hiszen 2018 nyara óta Vettel rengeteget hibázott, ám a Ferrari is többször rossz irányba ment a fejlesztésekkel.

Ezek alapján azt lehetne gondolni, hogy a jelenleg az Aston Martinnál versenyző pilótában van némi keserűség, ám ő ezt tagadja.

„Nem igazán – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre a La Gezzatta dello Sportnak adott interjújában. – Követtünk el hibákat, én és a csapat is, [de] semmit nem bántam meg, ilyen az élet. Unalmas lenne azon gondolkodni, hogy visszamehetünk [az időben] és változtathatunk azokon a dolgokon, amik nem tetszenek, hiszen az ilyenekből tanulunk.”

Vettel 2017-es és a 2018-as szezon első felében is felvette a harcot Lewis Hamiltonnal a világbajnoki küzdelemben. Míg előbbi idényben érezhető volt, hogy a Mercedes előbb-utóbb felülkerekedik a Ferrarival szemben, addig egy évvel később némileg váratlanul lett sima az ősz. Ez részben annak volt betudható, hogy a Ferrari elrontotta a fejlesztést, így az autó jócskán veszített versenyképességéből.

A valódi fordulatot azonban nem ez, hanem Vettel emlékezetes hockenheimi drámája jelentette.

Az akkor 31 éves versenyző vezette hazai futamát, a Német Nagydíjat, amikor elkezdett esni, ő pedig későn fékezett és a falnak ütközött, ami a kiesését eredményezte. Innentől kezdve a következő két és fél évben gyakorlatilag hibát hibára halmozott, és csak kétszer tudott győzni. A német pilóta nyilvánvalóan szívesen változtatna a történteken, de ebben sem csak a negatívumot látja.

Vettel a hockenheimi kiesésében is megtalálja a pozitívumot

„Ha [az előző kérdésre] igennel felelnék, akkor [azt mondanám, hogy] örültem volna, ha Hockenheimben hamarabb fékezek. Ugyanakkor ez után az eset után mindenből többet tanultam így, mint ha megnyertem volna a futamot. Okkal alakult így, hogy az ember előtt adódjon egy lehetőség, hogy legközelebb jobban csinálja.”