A Formula E bajnoka megfontolná, hogy a Williamshez szegődjön

Formula E, Nyck de Vries, Mercedes
DE VRIES Nyck (ndl), Mercedes Benz EQ, portrait during the ABB Formula E Championshop official pre-season test of season six at Circuit Ricardo Tormo in Valencia on October 15, 16, 17 and 18 of 2019, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudja, hogy mit hoz számára a jövő, de a Formula E világbajnoka, Nyck de Vries nagyra becsüli, hogy Toto Wolff méltatta őt és szívesen lenne az első pilóta, aki a sorozatból bekerül az F1-be.

A múlt hétvégén a sorozat történetében először világbajnokot avattak a Formula E-ben, az egyéni címet Nyck de Vries hódította el, a csapatversenyt pedig a holland pilóta istállója, a Mercedes nyerte meg. A csillagos márka nem sokkal később bejelentette, hogy a 2022-es szezon végén elhagyja a bajnokságot, ami erősíti a pletykák, amelyek szerint de Vries a Williams F1-es csapatához igazolhat.

Nyck de Vries az F1-be kerülhet Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A holland versenyző rámutatott, hogy a Formula E eddig elsősorban a Forma-1-ből fogadott versenyzőket és nem adott pilótákat a másik sorozatnak, de úgy vélte, jót tenne az elektromos autós világbajnokságnak, ha ez a trend megfordulna, és nem tagadta, hogy személy szerint neki is kedvező lenne, ha az F1-ben folytathatná a pályafutását.

„Nem tudom, hogy ez megtörténik-e. Jó érzés hallani, hogy az emberek erről beszélnek, de leginkább várok, hogy mi történik a következő néhány hétben és mit hoz számomra a jövő” – mondta a Mercedes pilóta a Nextgen-Auto.com-nak, és hozzátette, nem sokat jelent neki az, hogy ő az autósportok történetének első holland világbajnoka.

„Nem gondolkodtam ezen és most sem teszem. Nem volt célom, hogy a hazám első világbajnoka legyek a motorsportokban. Ez mókás tény, de nem értékelem nagyra – szögezte le. – A közösségünk részére viszont nagy jelentősége van, mert elismerést hoz, hiszen a Formula E nagyon szoros bajnokság. Ez fontosabb nekem annál, hogy az első holland lettem, aki bajnoki címet nyert.”

Nyck de Vries esetleges átigazolása a Forma-1-be akkor válhat valóra, ha a várakozásoknak megfelelően a Mercedes előlépteti George Russellt a grove-i istállótól, de még ebben az esetben sem garantált, mert a Williams ülésére számos pilóta pályázik. A holland sportoló elismerte, jól esik neki, hogy Toto Wolff méltatta őt, de konkrétumokat egyelőre nem tud.

A holland pilóta tavaly tesztelhetett a Mercedesnél, ez volt az első és eddig az egyetlen ismert alkalom Forrás: Formula 1 via Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Hallottam, amit rólam mondott és megtisztelő, hogy olyasvalaki, mint ő a Forma-1-ben akar látni engem. Másrészt viszont azt is tudom, hogy nem az én hatásköröm, hogy kapok-e helyet az F1-ben a következő szezon során. Vajon a bajnoki cím közelebb vitt engem a Forma-1-hez és már egy lépéssel kevesebbet kell megtenni? Az biztos, hogy [a siker] kinyithat ajtókat.”

A holland pilóta sikeres volt a különböző juniorkategóriákban, az F2-t viszont csak többszöri próbálkozásra tudta megnyerni, közben kiszorult a McLaren tehetségkutató programjából, végül Wolff és a Mercedes karolta fel őt a Formula E-csapatnál. Erre utalva de Vries azt mondta, az ő pályafutása másként alakult, de nem kizárt, hogy bejut a Forma-1-be. „Ha felmerül a lehetőség, megfontolom” – mondta.