Vágólapra másolva!
Az Alpine tárgyalásokat folytat néhány, a Forma-1 iránt érdeklődő vállalkozással, amelyek önálló csapattal is megjelenhetnek, de a technikai igazgató szerint még a folyamat elején járnak.

Ügyfélcsapat nélkül versenyez a Forma-1-ben az Alpine-Renault, miután az idei szezontól az egyetlen partnerük, a McLaren is visszatért a Mercedes holdudvarába. Laurent Rossi, az Alpine márkaigazgatója Budapesten a GPhíreknek elmondta, a Red Bull-lal szerzett tapasztalataik miatt nem akarnak bármi áron ügyfelet, de megfontolják, ha felmerül a lehetőség.

Más is megkaphatja a Renault-motort, ami az Alpine-ban üzemel Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A lehetőség a mezőnyön kívülről érkezhet: korábban felmerült, hogy egy távol-keleti és egy monacói konzorcium is érdeklődik aziránt, hogy csapatot indítson a Forma-1-ben, az Alpine technikai igazgatója, Marcin Budkowski részben rájuk utalva a The Race-nek elmondta, ők is találkoztak potenciális partnerekkel.

„Vannak, akik érdeklődnek aziránt, hogy belépjenek a sportágba, néhányan a nyilvánosság elé is álltak és szerepeltek a sajtóban az elmúlt néhány év során, mások viszont nem keresték a nyilvánosságot és a köztudatot. Sokan érdeklődnek a Forma-1 iránt, mert nagyszerű sport és a költségplafon, valamint a jogdíjak révén remélhetőleg fenntartható, talán nyereséges is lesz.”

Budkowski rámutatott, bonyolult feladat manapság csapatot indítani, hiszen ez nem pusztán döntés kérdése, az FIA-nak pályázatot kell kiírnia az indulási jog elnyeréséhez, és arra nem tért ki, de 200 millió dolláros belépési küszöböt is emeltek az érdeklődők útjába, ezzel fokozva a már meglévő csapatok értékét.

„Ha van egy jó projekt, amihez társulnak a pénzügyek, valamint jó és okos hozzáállás a csapatépítéshez, akkor nyitottak vagyunk arra, hogy egyeztessünk és megfontoljuk egy szervezet támogatását motor- és hajtáslánc szállításával” – mondta a lengyel szakember, hangsúlyozta a feladat léptékét.

A fejlesztés Franciaországban zajlik Forrás: DPPI/Renault

„Nem könnyű a nulláról Forma-1-es csapatot építeni. Versenyezni sem könnyű az F1-ben egy már meglévő istállóval, de a nulláról építeni egyet hatalmas küldetés.”