Vágólapra másolva!
A nyári szünet során választ vár Pierre Gasly arra, hogy a Red Bullnak milyen tervei vannak vele, de Helmut Marko szerint lehet, hogy ez csak sokkal később fog eldőlni.

Másodvirágzásnak indult Pierre Gasly pályafutása az Alpha Tauri színeiben, miután a Red Bullnál csúnyán alulmaradt Max Verstappennel szemben, és a 2019-es szezon nyári szünete során visszaküldték őt Alexander Albon helyére. Azóta a thai pilótát is elküldték a Red Bulltól és a rutinos Sergio Pérez érkezett a helyére, de egyelőre az ő szereplése sem egyértelműen meggyőző.

Gasly a faenzai istállóval eddig egy győzelmet és két dobogós helyet szerzett Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Peter Fox

Pletykák szerint Helmut Marko a mexikói pilótával sem elégedett, ezért alternatívákat keres, de az Alpha Taurinál versenyző japán tehetség, Cunoda Juki sem győzte meg őt. Bár jól szerepel, futamgyőzelmet és dobogós helyet is szerzett, Gasly újbóli előléptetése nincs napirenden, a francia pilóta is elmondta, hogy információra vár a Red Bull részéről.

– nyilatkozta Gasly. – Maxot jövőre szerződtették az elsőszámú csapathoz, úgy tudom, Sergiónak egyéves szerződése van, úgyhogy meglátjuk, mi lesz vele, aztán mit fogunk csinálni mi, közösen a továbbiakban. Nyilván nekem is van velük szerződésem és meggyőződésem, hogy a nyári szünet során valamikor válaszokat kellene kapnunk, vagy a nyári szünet után.”

A francia pilóta most látszólag a helyén van, a Red Bullnál nem tudott jó munkakapcsolatot kialakítani a csapattal, a faenzai istállónál viszont ő lett a vezéregyéniség. Ezt ő is érzi, tudja, hogy ő is részese a folyamatnak, amely során az egykori Toro Rossóból utánpótláscsapat helyett egy valódi versenyistállót kívánnak faragni. Ő azonban ennél többet szeretne.

és a legjobb helyekért küzdeni, erről egyeztetünk, de végtére is, én csak arra összpontosítok, hogy hétvégéről hétvégére teljesítsek és megmutassam, hogy mire vagyok képes. A többi az ő dolguk, Sergio szereplésén és az Alpha Tauri jövőjén múlik, hogy azt akarják-e, hogy előlépjek vagy elégedettek-e a mostani párosukkal.”

Sokan szeretnének a Red Bullnál versenyezni, de eddig kevesen lettek sikeresek a csapattal Forrás: Getty Images/Red Bull Content Pool

Noha Gasly már az idei nyár során számít arra, hogy iránymutatást kap a Red Bulltól, Marko a Newstalk ZB nevű új-zélandi portálnak arról beszélt, hogy a francia versenyző jövője csak később dőlhet el. „Nagy erőfeszítéseket teszünk az AlphaTauri márka érdekében, erős vezéregyéniségre van ott szükségünk” – mondta az interjúban, amelynek fő témája az F2-es Liam Lawson előmenetele volt.

„[Gasly] a legjobb formájában van, de nagyon más felállás az, ha valaki elsőszámú pilóta egy nagyon jó fiókcsapatban és az, ha másodhegedűs Max Verstappen mellett az élcsapatban. Figyeljük az előmenetelét. A következő két éven belül eldöntjük, hogy a szabadpiacra bocsátjuk vagy megy a Red Bullhoz.”