Vágólapra másolva!
A Mercedes hivatalosan is megerősítette, hogy a következő szezon végén elhagyja a Formula E-világbajnokság mezőnyét, viszont a Forma-1 mellett továbbra is kitartanak.

Beigazolódtak a pletykák, az idei Formula E-világbajnokság egyéni és csapatversenyét is megnyerő Mercedes a következő szezon végén elhagyja az elektromos autóverseny mezőnyét. A hivatalos indoklás szerint a döntés hátterében az áll, hogy a kapacitásaikat az utcai elektromos autók fejlesztésére irányítják át.

A Mercedes jövőre még a Formula E-ben és az F1-ben is indul, de utána csak az F1-re koncentrál Forrás: Daimler AG

A Mercedes anyavállalata júliusban arról döntött, hogy ahol a piaci környezet megengedi, már az évtized végén a márka teljes modellportfóliója elektromos autókból fog állni, ennek érdekében felgyorsítják a fejlesztéseket, és 2025-ig három új járműarchitektúrát dolgoznak ki, ebben már a versenyzésben szerzett tapasztalatokat is felhasználják.

A közlemény szerint „a vállalat a gyári motorsport aktivitásai terén a Forma-1-re fog koncentrálni,

ezzel megerősíti a sportág státuszát abból a szempontból, hogy ez a leggyorsabb laboratórium fenntartható és skálázható, jövőbeli technológiák kifejlesztésére és tesztelésére. A tapasztalatok jövőbeli termékek révén, például az AMG.EA platformban öltenek testet.”

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója a Formula E szezonzáróján felvetette, hogy a csapatot a kiszállás esetén sem akarják magára hagyni, a közlemény szerint a csapatvezetés lehetőséget keres arra, hogy az istálló a harmadik generációs, ún. Gen3-as autó megjelenése után is a mezőnyben maradhasson, akár új tulajdonos bevonásával.

Markus Schäfer, a Mercedes kutatás-fejlesztésért is felelős igazgatótanácsi tagja kijelentette, a továbbiakban a Forma-1-re összpontosítanak, mert „ez az az aréna, ahol folyamatosan teszteljük a technológiánkat, a legfeszültebb küzdelemben, ami az autós világban csak elképzelhető, és a háromágú csillag máshol aligha csilloghatna fényesebben.”

A Mercedes kiáll a mindent megnyerő F1-es csapata mellett Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Schäfer kiemelte, az F1 sokrétű lehetőségeket kínál a technológiatranszfer terén, a marketingért felelős alelnök, Bettina Fetzer pedig arról beszélt, hogy a Mercedes-AMG márka szorosabban összefonódik majd az F1-es csapattal, a Forma-1 pedig „gyári szintű fókuszba kerül a motorsportok terén a következő évekre.”