Liuzzi: Furcsa páros irányítja a Red Bullt, de rendbe tették a csapatot

Forma-1, Monacói Nagydíj, Christian Horner, Helmut Marko, Red Bull
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 23: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko talk on the grid ahead of the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 23, 2021 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Méltatta a Red Bull F1-es csapatát irányító Helmut Markót és Christian Hornert az istálló korábbi pilótája, Vitantonio Liuzzi, aki abban is nagy szerepet játszott, hogy a két szakember megismerte egymást.

A Forma-1 egyik legismertebb menedzserpárosa lett az elmúlt bő másfél évtized során a Red Bull csapatát irányító Helmut Marko és Christian Horner. A veterán osztrák és a már szintén nagyon rutinos, de még mindig az F1 második legfiatalabb csapatfőnöke rendbe tette a küszködő Jaguart, négy egyéni és négy konstruktőri vb-t nyert és idén mindkét sorozatban az ötödikre hajtanak.

Marko és Horner bő másfél évtizede irányítja a Red Bull csapatát Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Horner pályafutását nemrég mi is bemutattuk, kitértünk arra is, hogy egy fiatal olasz versenyző, Vitantonio Liuzzi is szerepet játszott abban, hogy egy adásvétel után alaposabban megismerjék egymást az egykori Formula 3000-ben. A manapság már sportfelügyelőként is dolgozó Liuzzi örül, hogy e téren is hozzátehetett a Red Bull F1-es történetéhez.

– nyilatkozta Liuzzi a RacingNews365.com-nak. – Nagyon örülök, mert amikor interjúkat olvasok, akkor Horner elmondja, hogy nekem is köszönhető, hogy 2004-ben a Red Bullhoz került. Amikor az Ardennel versenyeztem, Christian Horner lenyűgöző csapatfőnök volt, minden helyzetben remek látásmóddal, egy igazi gépezet volt csapatfőnökként.”

Horner valóban nagyon sikeres volt az általa alapított Ardennel az utánpótlás-bajnokságban, már az F1-be való továbblépéshez kereste a lehetőséget, de Eddie Jordan nagyon magas árat kért a csapatáért. A Jordan a Red Bullt sem érdekelte, ők viszont felvásárolták a Jaguart, és

2005 elején felkérték Hornert, hogy legyen a csapatfőnök.

„Amikor Dr. Markóval beszélgettem, mindig nagyon elismerően szólt Christianról. Ez már nagyon régen volt, de [Marko] a maga osztrák módján tudja, hogyan kell működtetni egy csapatot. Szerintem mindketten hajszolják egymást, és csodálatos dolgokat tettek az istállóért” – nyilatkozta Liuzzi, aki beugróként versenyzett a Red Bullnál is, majd teljes szezonra a Toro Rossóhoz került.

Christian Klien és Vitantonio Liuzzi egymást váltva versenyzett a Red Bullnál 2005-ben Forrás: Getty Images/2005 Getty Images/Mark Thompson

Természetesen a kezdet a Red Bullnál sem volt könnyű, nekik is szükségük volt négy évre, mire eljutottak arra a pontra, hogy a világbajnoki címért küzdhettek, és végül 2010-ben, a hatodik szezonjuk során nyerték meg azt. Liuzzi elárulta, az első években zavaros volt a helyzet a csapatnál, mert túl sokan beleszóltak abba, hogy miként kellene működnie a csapatnak.

„Nehezen kezelték egymást, mert mindenki azt akarta, hogy neki legyen igaza, de 2009-ben [Dietrich] Mateschitz hirtelen mindent Marko kezébe adott. Úgy gondolom, Marko és Christian tökéletes párost alkot, jól összeállították a csapatot, hogy megnyerjék a világbajnokságot” – utalt Liuzzi a 2010-es szezonra, amely során Sebastian Vettel először világbajnok lett.