Ricciardo gyenge szezont fut, de nem ad a kritikusok véleményére

Forma-1, Stájer Nagydíj, Daniel Ricciardo, McLaren
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 01: Daniel Ricciardo of Australia and McLaren F1 looks on in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 01, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A McLaren pilótája bosszús az idei eredményei miatt, szerinte továbbra is nagyon igyekszik, és annak ellenére sem akarja leírni az idei évet, hogy jövőre teljesen új autók épülnek.

Az idei szezon egyik csalódása Daniel Ricciardo szereplése a McLarennél: az ausztrál pilóta feleannyi pontot se szerzett, mint ifjú csapattársa, Lando Norris, a dobogóra még nem állhatott fel, és rendszeresen elmarad a tempója a várttól, olyannyira, hogy csapatutasításra is szükség volt már és Norris le is körözte őt.

Ricciardo javulni akar Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Ricciardo a Sydney Morning Heraldnak adott interjúban elismerte, az idei szezon „finoman szólva sem nagyszerű”, de úgy véli, ennek nem az akarás hiánya az oka. „Nem azért van ez, mert nem próbálkozom, de sokszor küszködtem. Egyszerűen ez a valóság” – foglalta össze az ausztrál, akit kifejezetten bosszant a helyzet, mert szerinte még nem dolgozott olyan keményen, mint az idén.

A 32 esztendős versenyző úgy véli, az egyik erőssége mindig is az volt, hogy jól ráérez az autóra,

de az idei McLarenben még mindig nem érzi magát otthonosan, ami rontja az önbizalmát, hiszen nem tudja, hol vannak a határok és meddig mehet el. „Itt annyira csekélyek a különbségek, hogy ha az ember az önbizalma terén nincs a helyén, akkor nem tart sehol.”

Az idei szezon előtt új csapatot választó pilótáknak nem segített, hogy mindössze három tesztnapon átlagosan másfél napig vezethették az új autókat, hiszen kevesebb alkalmuk nyílt próbálgatni a különböző beállításokat, amire a versenyhétvégén szintén nem marad idő. Elismerte,

nem várhat arra, hogy jövőre, a 2022-es autó majd megoldja a problémáit.

„A 2022-es évet némi optimizmussal várom, de a konkrétumokról még nem gondolkodtam – mondta. – Először 2021-et kell rendbe tennem, és egy porcikám sem áll készen arra, hogy feladjam. Az ember várhatja a 2022-es évet azzal a céllal, hogy majd jobban szerepel, de ez a könnyebb út. Az biztos, hogy vannak dolgok, amiket még idén meg kell oldanom ’22 előtt, hogy magabiztosabb legyek és lendületbe jöjjek.”

Ricciardo idén szinte mindig Norris árnyékában versenyzett Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

Ricciardo azt is elmondta, a nehézségek közepette nem nagyon foglalkozik azzal, hogy a külvilág miként értékeli a teljesítményét. Elismerte, kissé csalódott az idei helyzete miatt, de ezt nem külső tényezőkre vagy valaki más véleményére vezette vissza. „Az F1 nem olyan sport, amit sokan tudnának csinálni, úgyhogy a külsősök véleményei nem igazán számítanak” – vélte.

de hat hónappal ezelőtt ugyanezek az emberek azt mondták, hogy az egyik legjobb versenyző voltam 2020-ban. Most meg az van, hogy elfelejtettem vezetni. Meggyőződésem, hogy a dolgok nem változnak ilyen drámai mértékben, úgyhogy ezt zajként kell értékelni és le kell némítani.”

Az ausztrál versenyző kijelentette, nagy erőfeszítéseket tett a fejlődés érdekében és hálás a McLarennek is a támogatásért, nem a csapatot hibáztatja a jelenlegi helyzet miatt. „Pillanatnyilag még nincs sok eredménye, és volt már, hogy nem annyira szerettem a munkámat, de tudom, hogy sohasem olyan rossz a helyzet, amilyennek kinéz. Ha továbbra is igyekszem, a dolgok nekem kedvezően alakulnak majd.”