Vágólapra másolva!
Továbbra is zajlik az egykori autóversenyző és paralimpikon Alex Zanardi rehabilitációja, miután az olasz sportoló 2020 júniusában közúti kerékpáros balesetet szenvedett. Egy új videón látható, hogy mi vezetetett a súlyos ütközéshez.

Életveszélyes közúti balesetet szenvedett az egykori autóversenyző és parasportoló Alex Zanardi egy olaszországi kerékpáros túrán 2020 júniusában. A 2001-es, szintén rendkívül súlyos Champ Car-balesete óta hihetetlen akaraterővel olimpiai aranyérmeket szerző sportoló a nyilvánosság számára eddig ismeretlen okból áttért a szemközti sávba és összeütközött egy teherautóval.

Zanardi gyógykezelése és a hatósági eljárások azóta is tartanak, felmerült a teherautót vezető Marco Ciacci felelőssége is, de az alábbi, a La Repubblica által nyilvánosságra hozott felvétel tisztázza a sofőrt. A videót Zanardi egyik csapattársa készítette, az ütközés pillanata már nem látható, de a következmények ismeretében a képkockák így is felkavarók lehetnek.

A felvétel szerint Zanardi kerékpárja az olaszországi Pienza és San Quirico d'Orcia (Siena) között egy jobbkanyarban hirtelen kormánymozdulatot tesz, az egyik kereke elemelkedik az aszfaltról, majd felborul, és a kanyar ívét már nem követve a szemközti sávba sodródik, ahol szabályosan érkezett a teherautó, viszont csak az utolsó pillanatban bukkant fel, így esély sem volt elkerülni az ütközést.

Zanardi a jármű bal elejével ütközött össze, és Michael Schumacher balesetéhez hasonló, súlyos sérüléseket szenvedett, egy ideig kómában is tartották, de meg tudták menteni az életét és továbbra is gyógykezelések alatt áll. Felesége július elején elmondta, Zanardi állapota „lényegében stabil”, specialisták bevonásával tréningezik az agyát és a testét is.

„Tud velünk kommunikálni, de még mindig képtelen beszélni. A kómában töltött hosszú idő után a hangszálaknak vissza kell nyerniük a rugalmasságukat, ez csak gyakorlással és terápiával lehetséges. A karjai és a kezei még mindig erősek, rendszeresen edz – nyilatkozta Daniela Zanardi, majd hozzátette, a következő nagy lépés majd a hazatérés lesz a sportoló számára.

Alex Zanardi, a BMW márkanagykövete a DTM magyarországi versenyhétvégéjén, a Hungaroringen Forrás: Hoch Zwei / Juergen Tap/Hoch Zwei/Juergen Tap

„Ez egy nagyon hosszú út és pillanatnyilag nincsenek becslések arra vonatkozóan, hogy mikor áll majd készen arra, hogy hazatérjen. Minden erőnket mozgósítjuk Alex gyógyulása érdekében. Köszönjük mindenki megértését azzal kapcsolatban, hogy egyelőre ezt ennyiben hagyjuk” – jelentette ki.