Newey: A Mercedes új szintre emelte az áskálódást az autónk miatt

Forma-1, Brit Nagydíj, szombat, Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen drives at Club Corner during the sprint session of the Formula One British Grand Prix at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 17, 2021. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Burkolt, de egyértelmű kritikát fogalmazott meg Adrian Newey, a Red Bull technikai főigazgatója a világbajnoki címért zajló csatában résztvevő Mercedesszel szemben.

Részletes interjút adott a Red Bull Racing honlapjának Adrian Newey, a csapat technikai főigazgatója, ebben bírálta a sportfelügyelőket azért, mert nem vizsgálták meg újra Max Verstappen és Lewis Hamilton balesetét, és burkoltan, de kritizálta a Mercedest is, ami a küzdelem hevében a háttérben, műszaki kérdések kapcsán is próbálja hátráltatni a Red Bullt.

Verstappen és Hamilton, valamint a Red Bull és a Mercedes is küzd a győzelemért Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Sok szempontból dicséret a csapatnak, hogy mások ennyit cincálnak bennünket. Korábban is átéltük, de nem emlékszem, hogy a színfalak mögött ennyi politika zajlott volna, ennyire támadták volna az autónkat – nyilatkozta a brit szakember. – 2010-2011 tájékán folyamatosan boncolták az autónkat, többször alkalmazkodnunk kellett a változó szabályokhoz.”

„Nem szeretem a háborút használni párhuzamként, de ez tényleg az. Minden fronton igyekszünk javítani a harcpozíciónkon. Ilyen az F1 természete, részben ettől ilyen inspiráló. Az viszont árulkodó, hogy idén milyen gyakran és hevesen [támadnak]” – utalt arra, hogy a Red Bull a nyár folyamán zsinórban öt futamot is nyert és Newey szerint önhibájukon kívül vesztették el a vezetést.

Newey egy konkrét esetet is kiemelt, ami a szezonkezdet óta műszaki szempontból a legnagyobb törésvonalat hozta a csapatok között. A Mercedes kifogásolta, hogy egyes csapatok hátsó szárnya terhelés alatt szerintük túlságosan hajlott, de a brit szakember úgy vélte, ez kifejezetten a Red Bull ellen irányult.

de természetesen, amikor a Mercedes elkezdett hangoskodni, akkor nem az aggasztotta őket, hogy az Alfánál mit csinálnak. Csak az érdekelte őket, hogy mi ebből hasznot húzunk-e, és tényleg nem így volt, viszont az átalakítás kapcsán felmerültek költségek, amelyek nyilvánvalóan kellemetlenül érintettek minket.”

Newey ritkán kritizál, de a Mercedes hozzáállását most kifogásolja Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Ez azonban nagyszerűen példázza a csapatunk rugalmasságát, tudunk reagálni a változásokra és amikor sarokba szorítanak minket, akkor ugyanolyan versenyképesen vágunk vissza” – jelentette ki a tapasztalt szakember. A nyári szünetben Max Verstappen 8, a Red Bull 12 pontnyi hátrányban van Lewis Hamiltonnal és a Mercedesszel szemben.