Vettel konfettiágyúval készült Alonso születésnapjára a Hungaroringen, de mellé lőtt

Forma-1, Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Magyar Nagydíj 2021, csütörtök
Alpine's Spanish driver Fernando Alonso (L) and Aston Martin's German driver Sebastian Vettel address a press conference at the Hungaroring race track in Mogyorod near Budapest on July 29, 2021, ahead of the Formula One Hungarian Grand Prix. (Photo by FLORION GOGA / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel figyelmes volt és nem felejtette el felköszönteni a 40 éves Fernando Alonsót a Magyar Nagydíj nulladik napján, de elvétette a célt. A négyszeres világbajnok a legnagyobb elismeréssel beszélt a spanyol pilótáról, aki véghezvitte azt, amit a német versenyző egykor lehetetlennek tartott.

Fernando Alonso nem először, és könnyen lehet, hogy nem is utoljára ünnepelte 40. születésnapját a Hungaroringen. A kétszeres világbajnok a Magyar Nagydíj csütörtöki sajtónapja alatt lépett át az ötödik X-be, és csapata, valamint korábbi nagy riválisa, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel sem feledkezett meg róla. Nem úgy csapattársa, Esteban Ocon.

Alonso ma lett 40 éves Forrás: AFP/Florion Goga

Az F1 a koronavírus alatt vezette be, hogy minden pilótának kötelező részt vennie a csütörtöki sajtótájékoztatón, és mindezt párosával kell megtenniük. Az idei évben ezek a párok ráadásul nem mindig a két csapattársat jelentik, hanem folyamatosan variálják azokat, így a Hungaroringen Sebastian Vettel és Fernando Alonso egymás mellett foglalhatott helyet. Majd amint a sajtótájékoztatót moderáló Tom Clarkson boldog születésnapot kívánt a spanyolnak, hatalmas durranás hallatszott a teremben.

Elsőre Alonso is összerezzent, majd a maszk alatt hamar vigyorogni kezdett, ugyanis meglátta, hogy Vettel konfettivel szórta tele a padlót.

A két világbajnok jót derült azon, hogy Vettel kicsit elrontotta a meglepetést, ugyanis fordítva tartotta a konfettiágyút, így annak tartalma nem a levegőbe repült, hanem egyből a földre esett. Ezután lepacsiztak egymással.

Vettel meglepetése

Nem volt azonban mindenki annyira figyelmes, mint Vettel, Alonso csapattársa ugyanis egy az egyben megfeledkezett kollégája 40. születésnapjáról. „Nem vettem neki ajándékot, mert fogalmam sem volt róla, hogy ma van a szülinapja. Sajnos ez van, de szerintem a csapat tervezett neki valamit, és tőlem is biztosan kapni fog valamit" – felelte kérdésre a francia, miután a mellette ülő Carlos Sainz elmondta, hogy ő is rajta van az ajándékkérdésen, de még nem mondhatja el, hogy mi az.

Legyőzte a hősét, de Vettel örül, hogy még itt van

Alonso 2001-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, majd 2005-ben és 2006-ban világbajnok lett, utóbbi évben pedig Michael Schumacherrel küzdött az elsőségért az utolsó futamig. Mindezt Sebastian Vettel még kívülről nézte végig, hiszen ő csak 2007-ben debütált a királykategóriában, majd 2010-ben és 2012-ben ő is megküzdött a vb-címért Alonsóval, de akkor már a spanyol maradt alul.

Alonso 2006-ban Schumachert legyőzve lett világbajnok Forrás: Getty Images/2006 Getty Images/Clive Rose

Vettel örül neki, hogy még mindig lehetősége van barátja és bálványa, Michael Schumacher legyőzője ellen versenyezni.

és már volt is egy kevés – utalt Vettel az idei Bahreini Nagydíjra, majd rátért Alonso első F1-es futamgyőzelmére. – Mindig élvezek Fernando ellen versenyezni. 2003-ban nyert itt a Hungaroringen, én pedig emlékszem, ahogy a TV-ben néztem.

Amikor felnőttem, úgy voltam vele, hogy Michael az első számú és őt lehetetlen legyőzni, Fernando azonban elkezdte legyőzni őt. Ez nem akármilyen eredmény. Nyilván hosszú pályafutása volt, sok különböző autót vezetett, ezért örömmel versenyzek mellette és harcolok vele a pályán."

Vettel nagy tisztelettel viseltet régi nagy riválisa iránt Forrás: AFP/Florion Goga

Alonsónak jelenleg a 2022-es szezon végégig van szerződése az Alpine-nal, tehát még 41 évesen is biztosan a mezőny tagja lesz. Hogy azután marad-e, az még sok mindentől függ, de az valószínűnek tűnik, hogy a kor akkor sem lesz számára akadály.

amikor mindenhol látom kiírva a motorhome-ban, miután a csapat nagyon szép dekorációt készített a szobámba és az ebédlőbe is. Több vagyok, mint amennyinek érzem magam, de ez van."

A kétszeres világbajnok spanyoltól megkérdezték azt is, gondolta volna-e 2003-ban, 22 évesen, első F1-es győzelmekor, hogy még 40 évesen is a mezőnyben lesz. „Nem, valószínűleg nem – felelte. – Az ember a jelennek él, nem sokat gondolkodik a jövőn abban a korban, és csak a versenyhétvégékre koncentrál. Abban a pillanatban nem tud két-három évnél előbbre gondolkodni. Most viszont már más a helyzet, hozzászoktam a sporthoz, a Forma-1-hez és azokhoz a dolgokhoz, amelyek eléggé különlegesek itt. Egy nagyon kis városból érkeztem meg a Forma-1-be tapasztalat és háttér nélkül. Az ember megérkezik ebbe a világba és öt-hat-hét évig sokkban van, mire mindenhez hozzá nem szokik. Most már egy kicsit más. Tudom, hogy miként mennek a dolgok és egy kicsit jobban élvezem."