Vágólapra másolva!
A zsúfolt versenynaptárban Budapest az F1-es csapatok egyik kedvenc helyszíne. James Vowles, a Mercedes stratégája elmondta, mi az, amit kifejezetten szeret a fővárosban, amikor a Magyar Nagydíjra érkezik.

Egyre több az izgalmas világváros az F1-es versenynaptárban, de a csapatok tagjai továbbra is szeretnek a Magyar Nagydíjra jönni, elsősorban azért, mert a Hungaroring közel található Budapesthez. James Vowles, a Mercedes stratégája a csapatot vendégül látó Ritz-Carlton weboldalán elárulta, mik azok a dolgok, amiket különösen szeret a magyar fővárosban.

A Mercedes általában a Magyar Nagydíj miatt jön Budapestre, de 2017-ben Valtteri Bottas a Nagy Futamon is fellépett Fotó: Polyák Attila - Origo

Vowles régóta visszatér Magyarországra, az egyik kedvenc élménye, hogy 2006-ban itt győzött először mérnökként a Forma-1-ben, amikor a jelenlegi csapata még a Honda színeit viselte, és Jenson Button egy igazi káoszfutamon pályafutása során először állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A brit szakember

szívesen emlékezett Lewis Hamilton első mercedeses győzelmére is, ami szintén a Hungaroringen történt, 2013-ban.

„Nem a miénk volt a leggyorsabb autó, abban az évben a Red Bull messze elhúzott, Lewis mégis megnyerte a versenyt, feketén-fehéren. Azért alakult így, mert [Budapesten] egyszerűen remekül érzi magát, imádja a pályát, úgyhogy ezért az én szívemnek is kedves” – nyilatkozta Vowles a 36. Magyar Nagydíj előtt.

A Hungaroring gyakran komoly megpróbáltatásnak teszi ki az F1-ben dolgozókat, Vowles is elmondta, gyakran előfordul, hogy 34 fokos hőségben dolgoznak a bokszfalon, ilyenkor sóvárogva nézi a szomszédos élményfürdőben szórakozó vendégeket. Ő maga oda még nem jutott el, viszont,

Budapesten két kedvenc időtöltése is van.

„Van két dolog, amit nem csak én, hanem sokunk kedvel: az első az, hogy van egy futópálya a Duna mellett, aztán lehet futni a Margitszigeten is. Mindenki edz, ami nekem nagyon tetszik, mert sok városközpontból ez hiányzik. A másik az, hogy szó szerint több száz vendéglő van, amit ajánlanék, legyen szó az óvárosról vagy a belvárosról. Budapesten még sohasem ettem rosszat.”

Vowles a bokszfalon a stratégiáért felel Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Az udvariasság jegyében Vowles elmondta, hogy Budapesten eddig a legfinomabb ételt a Ritz-Carltonban szolgálták fel neki, de van egy másik bejáratott helye is, ahol az évek folyamán már szintén kipipálta az összes tételt az étlapon.

„Van egy La Pampa nevű steak étterem, ahol tehénbőrbe varrtak mindent, és igazán csodálatos hely. Lehet választani magyar, argentin vagy amerikai marhahúsból. Nekem a magyar a kedvencem, annyiszor jártam már ott, hogy mindent megkóstoltam! Egyszer vacsoráztam egy hajón is a Dunán, ami igen különleges élmény volt. Viszont, semmi sem tetézi azt, amikor a Ritz-Carlton séfje gondoskodik a vacsoráról Budapesten.”

Vowles egy belvárosi körutat vagy biciklizést javasolt azoknak, akik városnézésre indulnak, szerinte a Hősök tere felé „a legcsodálatosabb középületeket és szállodákat” lehet látni. A konyhára visszatérve a hagyományos magyar fogásokat még nem kóstolta, a gulyást ismeri, de inkább a Mercedesnél már rituálénak számító curry szakértője.

„Eléggé nemzetközinek ismertem meg a budapesti konyhát. Ettem már itt curryt, a csapatunk egyébként is rajong a curryért. Idén a mérnökök curry-estje pont Magyarországon lesz, ha balul sülnek el a dolgok, akkor lesz néhány hetünk lábadozni az augusztus során!”