Vágólapra másolva!
Nem nyugszik a Red Bull a Brit Nagydíj után, új bizonyítékra hivatkozva arra kérték a sportfelügyelőket, hogy vizsgálják meg újra Lewis Hamilton silverstone-i büntetését.

A Hungaroringen is folytatódik Max Verstappen és Lewis Hamilton silverstone-i balesetének ügye, miután a Red Bull 2021. július 23-án arra kérte az FIA-t, hogy a sportfelügyelők ismét vizsgálják meg a Brit Nagydíj végkimenetelét eldöntő balesetet. A verseny 1. körében Hamilton és Verstappen összeütközött, a Red Bull pilótája a falnak csapódott, Hamilton később megnyerte a futamot.

A Red Bull egyértelműen Hamilton győzelmére tör Forrás: AFP/Adrian Dennis

Bár a Mercedes szerint Hamilton teljesen szabályosan versenyzett, a silverstone-i sportfelügyelők 10 másodperces időbüntetéssel sújtották Hamiltont, de a hétszeres világbajnok így is győzni tudott, ezzel 25 ponttal csökkentette a hátrányát az egyéni pontversenyben élen álló Verstappen mögött.

A Red Bull a baleset körülményei, Hamilton ünneplése és az autó javításának költségei miatt is panaszkodott és jogászok bevonásával kereste a további lehetőségeket.

Christian Horner csapatfőnök hosszú blogbejegyzésben bírálta az ellenfelet és még aznap tájékoztatták az FIA-t, hogy élnek a felülvizsgálat jogával. Ennek megfelelően 2021. július 29-én 16 órától online meghallgatást tartanak, ahol a Red Bull új bizonyítékkal szolgálhat az ügyben, azt remélve, hogy a sportfelügyelők változtatnak a Brit Nagydíj során kiszabott ítéleten.

A meghallgatáson a két istálló csapatmenedzsere, valamint csapatonként maximum két további képviselő lehet jelen. Az egyelőre nem biztos, hogy az eljárás egyáltalán folytatódik-e, mert a sportfelügyelők először arról döntenek, hogy a Red Bull új bizonyítéka valóban „jelentős és releváns új tényező, ami nem állt a felülvizsgálatot kérő felek rendelkezésére a döntés időpontjában.”

Amennyiben a sportfelügyelők úgy ítélik meg, hogy a Red Bull beadványa nem felel meg ennek a követelménynek, elutasítják azt,

ha viszont valóban új információval szolgálnak, újrakezdhetik a vizsgálatot. Hamilton a Brit Nagydíjon a második legenyhébb büntetést kapta, egy esetleges súlyosbítás biztosan pontveszteséget okozna a számára.

Verstappen nulla ponttal zárta a Brit Nagydíjat Forrás: F1 TV

A közelmúltban nem fordult elő, hogy baleset miatt kért felülvizsgálatot az egyik fél, legutóbb az Alfa Romeo próbálkozott ezzel a jogintézménnyel az imolai futam után, akkor a sportfelügyelők újra megnyitották az ügyet, bár végül nem változtattak az eredeti ítéleten.