Felmentették a Zanardit elütő sofőrt, a család nem ért egyet a döntéssel

DTM Hungaroring, Alex Zanardi, BMW M Motorsport
Alex Zanardi, a BMW márkanagykövete a DTM magyarországi versenyhétvégéjén, a Hungaroringen
Vágólapra másolva!
Felmentették a vádak alól azt a kamionsofőrt, aki tavaly ütközött Alex Zanardival, életveszélyes sérüléseket okozva az expilótának. Az olasz paralimpiai bajnok családja és az őt képviselő ügyvéd korábban azt állította, hogy a 45 éves férfi igenis bűnös.

Alex Zanardi 2020. június 19-én szenvedett súlyos balesetet, amikor egy parakerékpár-versenyen elvesztette az irányítást, és a szemközti sávba sodródva ütközött egy kamionnal. A jármű sofőrje, a 45 éves Marco Ciacci ellen gondatlanságból okozott súlyos sérülés vádjával eljárás indult, ami a héten zárult le.

Lezárult a Zanardival ütköző kamion sofőrjének pere Forrás: Hoch Zwei / Juergen Tap/Hoch Zwei/Juergen Tap

A sienai bíróság döntésének értelmében a kamionsofőrt felmentették, miután a bíró elfogadta a főügyész beadványát, amiben az ügy lezárását követelte. Az indoklás szerint a sofőr viselkedése és a baleset között nincsen összefüggés.

– idézi a Motorsport.com olasz nyelvű kiadása Salvatore Vitello érvelését. – [Ciacci] azonnal reagált, amikor meglátta a kerékpárost, és vészhelyzeti manővert hajtott végre (az úttest jobb széle felé kormányzott), hogy eltávolodjon a záróvonaltól, és elkerülje az ütközést a Zanardi által hajtott kerékpárral. Az ütközést, ami sajnos teljes mértékben az említett kamion sávjában történt.

A Jordan, a Minardi, a Lotus és a Williams egykori pilótájának családja egyelőre nem reagált az ítéletre, ám valószínű, hogy egyáltalán nem elégedettek a döntéssel. Korábban ugyanis az őket képviselő ügyvéd azt állította, hogy a kamionsofőr átlépte a záróvonalat, amivel igenis volt hatása a történtekre.

– fogalmazott Carlo Covi az általa benyújtott dokumentumban. – Ha a kamion a sávján belül marad, akkor a baleset nem történt volna meg. Egyáltalán nem értünk egyet azzal, hogy az ügyet le kell zárni, illetve azokkal a megállapításokkal, amelyeket az ügyészség szakértője, Dario Vangi tett jelentésében, amiben az áll, hogy a tény, miszerint a jármű kismértékben átlépte a vonalat, nem járult hozzá a balesethez.”

Az előzmények tudatában Zanardi családja aligha elégedett az ítélettel Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Az ügyvéd a piroson való áthajtással állította párhuzamba az esetet, és feltette a költői kérdést, hogy ebben az esetben beszélhetünk-e arról, hogy csupán épphogy lépte át a vonalat. Szavait azzal zárta, hogy szerinte lehetetlen, hogy a sofőrnek nincsen felelőssége a balesetben, mert Zanardi látta, hogy átlépte a vonalat, és erre reagált, amikor elvesztette az uralmat a kerékpár felett.