Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff megérti, hogy Max Verstappen és Lewis Hamilton balesete felzaklatta a Red Bull tagjait, de szerinte kulturáltabb nyilatkozatokra lenne szükség a Forma-1-ben.

A szezon egyik, ha nem a legnagyobb port kavaró eseménye történt a múlt hétvégi Brit Nagydíjon, amelynek első körében Max Verstappen és Lewis Hamilton összeütközött, a pontversenyt vezető holland pilóta Red Bullja óriási erővel a védősávnak csapódott és kénytelen volt feladni a versenyt, amit Hamilton később, egy büntetéssel együtt is megnyert.

Wolff önmérsékletre intette a Red Bull képviselőit Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

A Red Bull tagjai később élesen bírálták Hamiltont és a Mercedes csapatfőnökét, Toto Wolffot is, Verstappen a kórházból sportszerűtlennek nevezte azt, hogy ellenfele látványosan ünnepelte a győzelmét, miközben ő még vizsgálatokon esett át. Wolff az Autosportnak adott exkluzív interjúban

elmondta a véleményét a baleset utózöngéiről, külön kérdésre kitért a Jos Verstappennek tulajdonított nyilatkozatokra is.

„Az ellenfél szemszögéből szerintem meg lehet érteni, hogy felzaklatta őket a helyzet – mondta. – Ezt elfogadom. Ugyanakkor, a szóhasználat, az, hogy ennyire elkezdtek személyeskedni, példátlan ebben a sportágban” – jelentette ki. – Megértem, hogy elfogultak a baleset miatt és [Jos Verstappenben] apaként is dolgoznak az érzelmek, talán én is így lennék ezzel, de más nyelvezetet használnék.”

A Red Bull csapatfőnökét, Christian Hornert a napokban Peter Hain, a britek F1-ügyi parlamenti munkacsoportjának alelnöke is bírálta, Press Associationnek nyilatkozva kifogásolta, hogy szerinte Horner a nyilatkozataival feltüzelte a szurkolókat és muníciót adott a rasszista támadásokhoz is, amelyek a futam után Hamiltont érték, és amit az F1, több csapat és versenyző is visszautasított.

Wolff kijelentette, ő nem sugallja azt, hogy Horner bármilyen rasszista nyilatkozatot tett volna.

„Pusztán a versenyzésről beszélt, nyilvánvaló, hogy nem használt rasszista kifejezéseket. Remélem, hogy ami elhangzott, csupán a pillanat hevében azért történt, mert Christian feldúlt volt, de ezek azok a pillanatok, amikor vezetőként kell viselkedni és nem féktelenül kifakadni.”

Horner egyértelműen Hamiltont és Wolffot hibáztatta Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Holland sajtóértesülések szerint Hamilton felvette a kapcsolatot Verstappennel, Wolff egyelőre nem beszélt a Red Bull képviselőivel, de tervezi ezt, viszont kizárólag szakmai szempontok miatt. „Megpróbáljuk visszaállítani a szakmai együttműködésünket a Forma-1 érdekében, de ezen kívül nem voltak egyeztetések és nem is kellenek.”

A csapatfőnök szerint Hamilton „elég nyugodtan” kezeli, hogy a verseny óta napirenden maradt a baleset ügye, elismerte, hogy akadtak személyeskedő hozzászólások, amelyek „talán feltüzelték a helyzetet”, de Hamilton egyelőre jól viseli a nyomást és Wolff szerint a vitás eset még jót is tesz a sportágnak.

„A bajnokság még nagyon hosszú, sok-sok pontot lehet még szerezni. Nekünk magunkkal kell foglalkozni, hogy visszanyerjük a teljesítményünket és a nyers tempónkkal is küzdhessünk a győzelmekért. A vitás eset körüli szóbeszéd a külvilágban zajlik, nem érezzük, hogy házon belül hatást gyakorol a szervezetre.”