Vágólapra másolva!
A német és a finn sajtóban is azt mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke, hogy felelősséggel viseltetik Valtteri Bottas iránt, akkor is, ha úgy dönt, más lesz Lewis Hamilton csapattársa.

Sok bennfentes már a Brit Nagydíjon bejelentést várt a Mercedes jövő évi pilótafelállásával kapcsolatban, ez azonban nem történt meg, továbbra sem tudni, hogy ki lesz majd Lewis Hamilton csapattársa. Egyre több pletyka és jel arra utal, hogy Valtteri Bottasnak öt év után távoznia kell a világbajnok istállótól, és George Russell veszi át a helyét.

Lehet, hogy Bottasnak mennie kell az év végén Forrás: Daimler AG/LAT Images/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd

Bottas szereplése idén a korábbiaknál is kontrasztosabb Hamilton eredményeivel összevetve, viszont az utóbbi versenyeken, köztük a Brit Nagydíjon is kész volt segíteni csapattársát a Red Bull és kifejezetten Max Verstappen ellen. Ez a hozzáállás értékes a Mercedesnek, de

gondolniuk kell a jövőre is, hiszen praktikus lenne, ha Russellből még Hamilton mellett faraghatnának élpilótát.

„Meglátjuk, milyen döntést hozunk vagy hoztunk úgy, hogy még nem árultuk el – mondta Wolff sejtelmesen az RTL-nek. – Sajnos, nem tudok hírekkel szolgálni, és azt sem tudom, hogy milyen irányba tartanak a dolgok” – tette hozzá, de egy kacsintással jelezte, hogy csapatfőnökként nyilvánvalóan pontosan tudja, hogy mire készülnek.

Wolff álláspontjáról viszont árulkodik, hogy elismerte, nehezére esik „megmondani valakinek, hogy ennyi volt”, és hozzátette, nem szívesen vállalja fel ezt a szerepet, de az is a munkakörének része, hogy „kellemetlen beszélgetéseket” folytasson, ha úgy érzi, hogy azzal a csapat érdekét képviseli. A német szerző szerint

jelenleg minden Russell szerződtetésére utal.

„Az biztos, hogy megvan benne az, ami a világbajnoki címhez kell. Óvatosan kell őt felépíteni, és mi pont ezt tettük – szögezte le.

Bottasról se venné le a kezét

Wolff már azelőtt is együttműködött Bottasszal, hogy a finn pilóta csatlakozott a Mercedes kötelékéhez, hiszen Didier Cotonnal és Mika Häkkinennel közös menedzserirodájuk felügyelte Bottas pályafutását, és kijelentette, nem csak Russellel foglalkoznak, hanem Bottas sorsára is odafigyel, függetlenül a döntéstől.

Russell nem akar még egy évet a Williamsnél tölteni Forrás: Williams Racing

„Fontos, hogy mindkettejüknek legyen jövője, és az, hogy az ember megbeszélje velük a lehetőségeiket” – mondta az RTL-nek. Wolff a finn Ilta Sanomat hasábjain ki is fejtette ezt a szempontot, ekkor már kifejezetten Bottasra utalva.

„Amennyiben olyan helyzet alakul ki, hogy valaki másnak akarunk lehetőséget adni, nem csak az számít majd, hogy milyen az együttműködésem [Bottasszal]. A felelősségem is, hogy szép jövője legyen, mert megérdemli. Az F1 történetének legjobb versenyzője a csapattársa, így nem mindig könnyű kitűnni, de ő eddig szenzációs volt.”