Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton nem tartja magát felelősnek a Max Verstappennel történő ütközésért. A hétszeres világbajnok méltatta csapattársát, a Mercedest és a közönséget is. Charles Leclerc nem tud felhőtlenül örülni a váratlanul jó eredménynek.

Lewis Hamilton emlékezetes győzelmet aratott a Brit Nagydíjon, hiszen az 52 körös futamon mindössze az 50. körben vette át a vezetést Charles Leclerc-től. Ezzel megszerezte pályafutása 99. futamgyőzelmét, egyben nyolcadik alkalommal diadalmaskodott hazai pályán.

Verstappen és Hamilton balesete

A verseny legemlékezetesebb pontja azonban nem ez, hanem a Max Verstappennel történő ütközés az első körben, aminek következtében a listavezető a gumifalba csapódott, és kivizsgálásra kórházba szállították. Hamiltont később 10 másodperccel büntették a Copse-ban történtekért, de szerinte ő semmit nem csinált rosszul.

– nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Ma teljes mértékben mellette voltam, és nem volt elég helyem. Azonban függetlenül attól, hogy egyetértek-e a büntetéssel, elfogadom azt, folytatom a munkát, és nem hagyom, hogy bármi is az utamba álljon.”

A hétszeres világbajnok győzelméhez csapattársa, Valtteri Bottas is hozzájárult, aki elengedte őt, hogy üldözőbe vehesse Leclerc-t. Hamilton nem csupán a finn pilótát, hanem az egész istállót, valamint a hétvégére kilátogató közönséget is méltatta.

„Számomra álomszerű, hogy ezt előttetek értem el. Valtteri remek csapatmunkája, valamint az istálló erőfeszítései nélkül ez nem sikerült volna. Az elmúlt héten mindent beleadtam, voltam a gyárban, és a srácokkal próbáltuk növelni az autó teljesítményét.

A baleset után Leclerc állt az élre, és a monacói pilóta a motorproblémák ellenére végig vezette a versenyt. Azonban annak ellenére, hogy később kapta meg a kemény keverékeket, riválisa utolérte, és ugyancsak a Copse-ban meg is előzte őt. A monacói pilóta még nem tud felhőtlenül örülni a 2. helynek.

„Nehezen tudom teljes értékben élvezni [a helyzetet] – kezdte. – Nyilván hihetetlen futamom volt, nemhogy száz, de kétszáz százalékot beleadtam, mindent kihoztam magamból, de ez az utolsó két körben nem bizonyult elégnek. Gratulálok Lewisnak, elképesztő munkát végzett, és nagyszerű látni, hogy mennyien vannak a lelátókon.”

Leclerc dicsérte az autó teljesítményét, de hozzátette, egy kicsi még mindig hiányzott a diadalhoz. Ugyanakkor így is sokkal jobb tempót produkált, mint ahogyan azt a verseny előtt gondolta. „Egyáltalán nem számítottunk rá – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Az időmérő után azt gondoltuk, hogy elég versenyképesek leszünk, de nem ennyire, mint most, elvégre a győzelemért harcoltunk, ami hihetetlen. Főleg a közepeseken voltunk gyorsak, utána a keményeken kicsit elmaradt a tempónk a Mercedesétől, de összességében sokkal erősebbek voltunk, mint amihez hozzászoktunk.”

Leclerc nem volt maradéktalanul boldog a 2. hellyel Forrás: AFP/Lars Baron

Leclerc Hamiltonhoz hasonlóan méltatta saját csapatát, és kijelentette, szerinte nagyszerű munkát végeznek, amire végtelenül büszke. Hangsúlyozta, hogy az ehhez hasonló eredményeknek lelkesítő hatásuk van, ugyanakkor nem lesz egyszerű visszakapaszkodniuk a csúcsra.

Bottasnak nem sikerült jól a rajt, ám a bokszkiállások során vissza tudta szerezni a pozíciót Lando Norristól, köszönhetően a McLaren elrontott kerékcseréjének. Ennek viszont az volt az ára, hogy a leintéshez közeledve nem volt elég gyors.

– magyarázta. – Lando kerékcseréjére nyilván reagálnunk kellett, emiatt túl korán álltunk ki ahhoz, hogy a végére versenyképesek maradjunk. Legalább Landót megelőztük, Lewis pedig nyert.”