A Red Bullnál Hamilton eltiltásáért kampányolnak

Forma-1, Brit Nagydíj, rajt
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 18: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 and Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda lead the field into turn one at the start during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 18, 2021 in Northampton, England. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton büntetést kapott a Brit Nagydíjon, amiért előzési kísérlet közben kilökte Max Verstappent. A Red Bull csapatfőnöke egyértelműnek érzi, hogy nem versenybaleset volt, szerinte a rutinos britnek tudnia kellett volna, hogy abban a kanyarban felelőtlenség ilyen manővert megpróbálni. Helmut Marko eltiltást próbál kiharcolni Hamiltonnak.

Az elmúlt évek egyik legfontosabb kupaktanácsa zajlott a Forma-1 sportfelügyelőinél, akiknek arról kellett dönteniük, Lewis Hamilton és Max Verstappen ütközésében hibás volt-e valamelyik fél a Brit Nagydíj 1. körében. A megszokottnál hosszabb folyamat végén a Copse kanyarnál a belső íven támadó címvédőre 10 másodperces büntetést szabtak ki, de Verstappenen ez nem segít, hiszen az ütközésnél kitört a kereke és hatalmas tempóval a gumifalnak csapódott, míg nagy riválisa a 2. helyről folytathatta a versenyt (az ütközés után elment mellette Charles Leclerc).

A Red Bull csapatfőnöke még az ítélet kihirdetése előtt "nagyon egyértelműnek" látta a szituációt. „Lewis a belső íven beszúrta mellé a kerekét a világbajnokság egyik leggyorsabb kanyarjában" – mondta.

„Hála Istennek, ma egy versenyző sem sérült meg súlyosan, vagy nem történt még rosszabb." A versenyirányítással rádiózva azt mondta, a kanyar teljes mértékben a hollandé volt, míg a Channel 4-nek azt, hogy Hamilton "piszkosan" vezetett és "elkeseredetten" támadott az 1. helyért, miután a rajtnál és az első hosszabb egyenesben sem sikerült előznie.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FTai_japh%2Fstatus%2F1416764642731433988&widget=Tweet

Verstappent láthatóan megviselte az 51 G erejű becsapódás, kellett neki egy kis idő, mire elvánszorgott a roncstól. „Hála Istennek, a saját lábán ment el a helyszínről, ez a legnagyobb eredményünk ma. Megkönnyebbülés látni, hogy önerőből jutott el az orvosi központba, ahol elővigyázatosságból kivizsgálják" – nyilatkozta Horner.

A televíziós szakértők közül többen úgy látták, versenybaleset történt, ezért nem kellett volna büntetést kiosztani, de Damon Hill például Hamiltont tette felelőssé. Természetesen az autóban ülve a címvédő nem így gondolta. „Enyém volt az ív. Rám fordult [Verstappen]!" – mondta a rádióban.

Verstappen a rajtnál Hamilton előtt maradt, de a Copse-ban ellenfele kilökte hátulról Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

A Sky Sports tudósítója, Ted Kravitz közben arról számolt be, hogy a bikások tanácsadója,

Helmut Marko Hamilton eltiltásáért kezdett kampányolni a bokszutcában.

Nem valószínű, hogy a kezdeményezés sikeres lesz, az ugyanakkor biztos, hogy a Brit Nagydíj után is Verstappen vezeti a tabellát. A Sky német csatornájának Marko úgy fogalmazott Hamiltonról: „A jelenlegi sportkódex alapján nem csinálhatott volna ilyet. Nem tudom, mi a maximálisan kiszabható büntetés, de az ilyen veszélyes és felelőtlen viselkedést eltiltással vagy hasonlóan kellene büntetni."