Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas Alfa Romeóhoz igazolása után csak idő kérdése volt, hogy George Russell szerződtetését bejelentse a Mercedes. Ez most megtörtént: a Williams fiatal brit pilótája váltja Valtteri Bottast, és a 2022-es idénytől kezdve ő lesz Lewis Hamilton csapattársa. 

Miután Lewis Hamilton szerződést hosszabbított a Mercedesszel a következő két szezonra, a pilótapiac legfontosabb kérdése az lett, hogy ki lesz a hétszeres világbajnok jövő évi csapattársa. Miután a Mercedes csapatfőnöke kijelentette, hogy Valtteri Bottas és George Russell között dől el a fennmaradó 2022-es ülés sorsa, az utóbbi hetekben az is kezdett egyre inkább körvonalazódni, hogy a finn pilótának mennie kell, és a Mercedes-támogatott brit lesz a befutó.

A 2022-es idénytől Russell veszi át Bottas helyét a Mercedesnél Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A jó ideje nyílt titokként, Bottas tegnapi Alfa Romeóhoz igazolása után gyakorlatilag kész tényként kezelt válaszra egészen mostanáig kellett várni, de az Olasz Nagydíj hétvégéje előtt hivatalossá vált a döntés: 2022-től kezdve a brit pilóta vezetheti a másik Mercedest. Ezzel Russell az első olyan Mercedes-junior, aki teljes szezonra ülést kapott a nagycsapatnál.

A brit versenyző a tavalyi Szahíri Nagydíjon már éles körülmények között is beülhetett a címvédő alakulat autójába, amikor a koronavírusos Hamiltont helyettesítette.

Russell nagyszerűen szerepelt, hiszen egy, az ő testméreteihez képest túlságosan szűk pilótafülkével rendelkező kocsival Bottas mögött a 2. helyre kvalifikált, majd lerajtolta ideiglenes csapattársát, és egészen az emlékezetes bokszutcai bakiig vezette a futamot. Ezt követően az 5. pozícióból – többek között Bottast is megelőzve – visszajött az élen autózó és a viadalt később megnyerő Sergio Pérez mögé, de egy lassú defekt miatt még a pontszerzésért is meg kellett küzdenie. Végül a 9. helyen zárt, valamint megfutotta a leggyorsabb kört.

Russell és Hamilton jövőre már ugyanolyan színű overált visel Forrás: AFP/John Thys

Russell azóta pontot szerzett a 2021-es Magyar Nagydíjon és második lett a biztonsági autó mögött lefutott és fél pontokkal értékelt Belga Nagydíjon, ami elsősorban a szenzációs időmérős körének köszönhető. A fiatal brit ezzel bebiztosította, hogy három Williamsnél töltött szezon után nemcsak pontot, de dobogós helyet is szerzett a grove-i istállóval.

A Mercedes csapata nemcsak azért nem lesz számára ismeretlen, mert tavaly Szahírban már versenyzett ott, hanem azért sem, mert a csillagos márka támogatottjaként az elmúlt évek során számos alkalommal tesztelt a világbajnok istállónál, legutóbb például a Magyar Nagydíj utáni gumiteszten ült Mercedesben, hogy próbára tegye a Pirelli 2022-es abroncsainak prototípusát. Sokan már ezt is jelnek vették arra vonatkozóan, hogy jövőre nem Bottas, hanem ő ülhet majd az egyik autóban.