A küszködő Mercedesnek szemléletváltás kell, Wolff elárulta, hogy milyen

Forma-1, Stájer Nagydíj, vasárnap, Toto Wolff, Mercedes
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 27: Mercedes GP Executive Director Toto Wolff looks on ahead of the F1 Grand Prix of Styria at Red Bull Ring on June 27, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Merőben új helyzetben találta magát a 2014 óta veretlen Mercedes Forma-1-es istállója az idei szezonban, a gárda csapatfőnöke pedig amondó, hogy a sorozatos Red Bull-győzelmek közepette másként kell tekinteniük a dolgokra, mint ahogyan a korábbi években tették.

A Mercedes az elmúlt öt futam egyikén sem tudott nyerni, ilyesmire pedig közel sem volt példa a 2014 óta tartó, eddig a brackley-iek dominanciáját hozó hibrid-korszakban, a legtöbb Mercedes-siker nélkül zsinórban eltelt verseny ugyanis mostanáig három volt.

A címvédő alakulat ennek megfelelően az egyéni és a konstruktőri pontversenyben is hátrányban van, kilátásai pedig nem túl rózsásak, hiszen a soron következő Brit Nagydíj után elmondása szerint már nem fog újabb fejlesztéseket eszközölni az idei kocsin, Lewis Hamilton pedig a silverstone-i újításoktól sem várja, hogy azokkal majd utolérik a Red Bullt. Toto Wolff csapatfőnök azonban leszögezte, amíg matematikai esélyük van, nem fogják feladni, valamint hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szenvedésből később profitálni fognak.

Wolff a Mercedes számára szokatlan szituációból is igyekszik a legtöbbet kihozni Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyszerű a gondolkodásmódunk a csapatban, az értékeink pedig a csapat immunrendszereként szolgálnak. Az immunrendszer abban segít, hogy akkor is működjünk, amikor a dolgok rosszul alakulnak. Zsinórban hét bajnoki cím után pedig abban a helyzetben vagyunk, amelyben jelenlegi állás szerint esélytelenebbként vívunk egy kemény csatát" – nyilatkozta Wolff.

A 49 éves üzletember 2013-ban vált a Mercedes csapatfőnökévé, az azóta eltelt nyolc szezonból pedig hétben mindkét világbajnoki címet megnyerte az istállóval, a mostanihoz hasonló sikertelen időszakra tehát a 2014-ben beköszöntő hibrid-korszak előtt volt legutóbb példa.

Wolff azonban igyekszik úgy tekinteni az idei évre, mint egy olyan tapasztalatra, amely hosszú távon csak erősebbé teszi őket.

„Nem mondanám, hogy az élvezetes a jó szó, de ez egy új élmény, amely hosszú távon erősebbé tesz minket. Minden nap új tanulási folyamat, és minden nap erősebbé tesz, még akkor is, ha ilyen sok nehéz hétvégénk van zsinórban. Szerintem sok év múlva úgy fogunk visszatekinteni erre az időszakra, mint amire szükségünk volt."

A Mercedesnél dolgozó csapattagoknak is meg kell birkózniuk mentálisan az új helyzettel Forrás: Daimler AG/© Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

Wolff arra is kitért, hogy az idén nagyon más vezetői képességeit kell latba vetnie, mivel az „elmúlt években próbáltam mindkét lábunkat a földön tartani azzal, hogy ne ragadtassuk el magunkat a teljesítményünk láttán, most pedig az ellenkezőjét kell tennem." Ennek része például az, hogy ne vereségként éljék meg azokat a versenyeket, amikor nem jön össze a győzelem.

– nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Ausztriában második és negyedik helyen végeztünk, ami nem a világ vége. Meg kell nézni, hogy milyen boldogok a mclarenes srácok a harmadik helytől. Szerintem el kell fogadnunk, hogy ez egy kemény bajnokság, ez a Forma-1, és nem várható, hogy minden évben elhajózunk a naplementébe. Minden szükségeset meg fogunk tenni azért, hogy a Red Bull ne pontosan ezt tegye."

Le vannak maradva a Red Bulltól az autó teljesítményében Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Ez pedig azt jelenti, hogy a végsőkig fognak küzdeni, még akkor is, ha a folytatásban is teljesítménybeli hátrányban lesznek.

Ennélfogva inkább optimistán, mintsem pesszimistán kell látnunk a dolgokat, ahogyan azt a múltban is tettük."