Vágólapra másolva!
Az F1-es csapatok kétszer is meggondolják, hogy megszólítsák a versenyigazgatót, mióta az üzeneteiket bejátszhatják a televíziós közvetítésbe. Masi szerint őket nem befolyásolják a panaszok és a kommentátorok sem.

A Spanyol Nagydíjtól kezdve a csapatok és a versenyzőik közötti kommunikációhoz hasonlóan a csapatok és az F1-es versenyigazgató, Michael Masi között lezajló rövid beszélgetések részleteit is bejátszhatják a televíziós közvetítésbe. Először Toto Wolff panaszkodott Nyikita Mazepin miatt, mert a Haas pilótája nem engedte el rögtön a győzelemért küzdő Lewis Hamiltont.

A csapatok visszafogják magukat a rádiós közvetítések bejátszása óta Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Bakuban a Red Bull sportigazgatója, Jonathan Wheatley javasolta, hogy állítsák le a futamot Max Verstappen balesete után, a Stájer Nagydíj második szabadedzésén pedig Paul James, a McLaren csapatmenedzsere mószerolta be Valtteri Bottast, miután a finn pilóta a szerelők közelében megpördült a bokszutcában.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint „nagyon szórakoztató, hogy egyes sportmenedzserek milyen gyorsan megszólítják Masit, és előadják, hogy itt a világvége.”

Hozzátette, „jó, hogy nyilvánosságra hozták ezt a csatornát, így mindannyian nevethetünk rajta.” Michael Masi, az F1 versenyigazgatója szerint változott a csapatok kommunikációja, mióta bejátszhatják a felvételeket.

„Minden sportcsapat beépítette a működésébe a rádiót, ez az F1-ben sincs másként. Sok éve így van már, de mostantól közvetíthetjük is – mondta az ausztrál igazgató, akit sokat bírálnak a hivatalba lépése óta, mert

a saját eszközeivel támogatja az izgalmas és feszült versenyszituációk kialakulását, ez azonban néha veszélyesnek vélt helyzeteket teremt.

„Most, hogy a csapatok tudják, hogy közvetíthetjük is a felvételeket, csökkent a versenyirányítást érintő rádióforgalom. A csapatok oldalán talán kétszer is meggondolják, hogy feltegyenek-e egy kérdést” – nyilatkozta Masi, aki eddig általában megköszönte és nyugtázta a bejelentést, de olyan is előfordult, hogy spontán szabályértelmezéssel tisztázott egy ügyet a panaszos csapattal.

Masi erős kézzel irányítja a versenyeket Forrás: Getty Images/Clive Mason

Masi kijelentette, vitás esetben igyekeznek a feliratokkal is kommunikálni, a lehető leggyorsabban kiírják a közvetítésbe, hogy egy esetet vizsgálnak, vagy csak nyugtáztak, így mindenki tudhatja, hogy foglalkoznak-e egy üggyel. Bottas esetével kapcsolatban megjegyezte, „azt az esetet a sportfelügyelők akkor is kivizsgálták volna, ha a McLarennél nem mondtak volna semmit.”

Leszögezte azt is, a sportfelügyelőket nem befolyásolja az sem, hogy panaszkodnak-e a csapatok, mert nem hallják a rádióforgalmat Masi és az istállók képviselői között, és azt sem, hogy mi hangzik el a televíziós közvetítésben. „Ezekről a dolgokról ők semmilyen formában nem értesülnek” – árulta el.