Vágólapra másolva!
Rájár a rúd az idei F1-es mezőny leggyengébb újoncára, a legalább egyszer szinte minden versenyhétvégén megpördülő Nyikita Mazepinre. Az orosz pilótán való gúnyolódás szinte már sport lette a szurkolók körében, emellett pedig Günther Steiner, a Haas-istálló csapatfőnöke sem mehetett el szó nélkül.

Nincs még egy pilóta az idei F1-es mezőnyben, aki annyiszor pördült volna meg az első nyolc versenyhétvége során, mint Nyikita Mazepin. A Haas orosz újonca 15 megforgásnál tart (ebbe nem számítanak bele az olyan kicsúszások, pályaelhagyások, amikor nem pördült meg), és alighanem még növelni fogja ezt a számot.

A szezon során ironikus módon eddig a monacói versenyhétvége volt az egyetlen, amelyen nem forgott meg, legutóbb Ausztriában pedig kétszer, a második és a harmadik szabadedzésen is megtette ezt. Ezek után nem csoda, hogy főnöke vicces ajándékkal lepte meg.

Mazepin nem megy a szomszédba egy kis megforgásért Forrás: AFP/Nicolas Tucat

Mazepinre már a szezon legelején ráragadt a Mazespin (a spin szó angolul forgást jelent) becenév, az orosz pedig azóta is tett érte, hogy rajta is maradjon. Még egy mazesp.in nevű honlapot is létrehoztak azzal a céllal, hogy összesítsék a megforgásait, és természetesen egy minden megpördülésnél nullázódó számláló is található rajta.

Noha természetesen a csapat jobban örülne neki, ha Mazepin nem piruettezne ennyit, Günther Steiner nem átallott viccet csinálni a bizonytalankodó pilótájából, és a Stájer Nagydíjon egy külön neki készített, Haas-logóval ellátott pörgettyűvel ajándékozta meg. „Itt egy kis ajándék neked, hogy tovább Mazespinelhess. Most aztán pöröghetsz. Kettő van belőle. Ez a Mazespin-játék. Ezt kell pörgetni. Jobb, mintha az autóval csinálnád" – élcelődött mosolyogva a csapatfőnök.

Mazepin egyébként jól fogadta az ajándékot és még fogózkodott is vele a Haas motorhome-jában, az időmérőn és a versenyen pedig már nem forgott meg, úgyhogy egyelőre bejött Steiner ötlete.

Steiner, Mazepin és a Mazespin

A csapatfőnök egyébként elmondta, hogy a szezonnyitó Bahreini Nagydíj volt igen rossz hatással az oroszra (ott összesen ötször pördült meg), de már kezd visszatérni az önbizalma. „Azt mondanám, hogy az önbizalma kisebb csorbát szenvedett. Bahreinben nagyon nehezek voltak a körülmények a pálya és a szél miatt, ettől néhányszor megforgott, ami egy kissé bizonytalanná tette. De szerintem mostanra kezdi összekapni magát. Az biztos, hogy sokkolóan hatott rá, de jelenleg éppen összeszedi magát. Látom rajta a fejlődést."

Ez a fejlődés ahhoz ugyanakkor egyelőre nem elég, hogy rendszeresen legyőzze csapattársát, Mick Schumachert, aki a Stájer Nagydíjon is nagyon megverte, és több mint 40 másodperccel előtte ért célba még úgy is, hogy Mazepin első kiállásáig be volt ragadva az orosz mögé.