Horner újabb visszavágást ígér a Mercedesnek

Forma-1, Toto Wolff, Christian Horner
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Mercedes GP Executive Director Toto Wolff and Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talk in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ezúttal a Red Bull jött ki nyertesen egy olyan jellegű stratégiai húzásból, ami korábban Lewis Hamiltonnak hozott győzelmet, a csapatnál ezért úgy érzik, visszaadták a kölcsönt riválisuknak. Christian Horner elismerte, merész, az ő szavaival élve "tökös" döntés volt behívni Verstappent a második kerékcserére.

A Francia Nagydíjon aratott győzelemmel a Red Bull zsinórban háromnál tart és már ők tekinthetők favoritnak a Mercedes helyett, mivel egy olyan pályán diadalmaskodtak, amelyet az előző két versenyen uralt a címvédő istálló. Fordítva is alakulhatott volna Lewis Hamilton és Max Verstappen csatájának kimenetele, ha a holland a második kerékcseréje után nem hajtja végre az előzést, de a rizikós döntés végül kifizetődött.

Christian Horner kifejtette a stratégia hátterét, amiben kulcsszerep jutott a vezető trióhoz belátható közelségben maradó Sergio Péreznek.

Verstappen növelte az előnyét a bajnokságban Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

„Az első kiállása után Max nagyon keményen hajtott és nem tudott vigyázni a gumikra. A Mercedes arra utasította a pilótáit, tartsanak nyomás alatt bennünket, ezért úgy gondoltuk, még egy kerékcserére készülnek" – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke. – Max jelezte, hogy szerinte nem fog eljutni a célig [a kemény gumin]. A stratégák felvázolták a lehetőségeket és azt mondták, nincs vesztenivalónk. Bevállaltuk [az újabb kerékcserét], és azzal, hogy Sergio pályán maradt, minden eshetőséget lefedtünk. Akkor nem tudtuk, melyik taktika lesz a jó."

„Hasonlított a helyzet a barcelonaihoz, és nem akartam, hogy megint ugyanúgy járjunk, ezért döntöttünk a bokszkiállás mellett. Innentől Max feladata volt, hogy ledolgozza a hátrányt."

„Könnyebb lett volna mérlegelni, ha [az első bokszkiállások során] elöl marad a Mercedes, akkor mindenképp így döntöttünk volna."

„Nagyszerű volt látni, hogy visszaadtuk a kölcsönt a barcelonai versenyért."

Horner elégtételnek értékeli a Francia Nagydíj eredményét Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Dan Istitene - Formula 1/Dan Istitene - Formula 1

Ezzel arra utalt, hogy a Spanyol Nagydíjon Hamiltont hívták ki egy terven felüli kerékcserére, aki a frissebb abroncson levadászta Verstappent. Igaz, annál az esetnél alig kellett tanakodnia a Mercedesnek, mert Hamilton nem az 1., hanem a 2. helyen állt, és rivális csapatnak csak egyetlen autóján kellett áthámoznia magát a győzelem felé vezető úton.

Ludas Matyihoz hasonlóan Horner is többszörös elégtételt tervez. „Megbosszultuk a barcelonai eseményeket, és az első szárnyakat is meg fogjuk néhány héten belül" – vetette oda a Sky műsorában a vele együtt interjút adó Toto Wolffnak,

miután a műsorvezetőként dolgozó Nico Rosberg előhozta a hajlékony szárnyak ügyét.

(A hátsó légterelők vizsgálatán már szigorítottak, miközben a Red Bull által kifogásolt első elemek ügyében még nem lépett az FIA.)

A bokszutcai csatából ezúttal a Red Bull jött ki győztesen Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Hozzá kell tenni, a hangulat már oldódott ekkor: Wolff sértődés és visszatüzelés helyett tréfásan úgy reagált egykori pilótájának provokatív kérdésére, hogy szerinte elég jól megfizették, nem kellene ilyen támadásokat kezdeményeznie.

A Mercedes nem érti, először hogy előzött Verstappen

Csapata stratégiájáról előtte nem beszélt ennyire felszabadultan. A 2. helyről induló Hamilton az első etapban az élről diktálta a tempót, de a kerékcserék első fordulója után Verstappen mögé esett. A Mercedes számításába hiba csúszott, de egyelőre nem látják, hol.

„Azért kerültünk az élre, mert Max hibázott, úgyhogy ez valamelyest az ölünkbe szállt. Utána jó tempót diktáltunk, kicsit még el is szakadtunk, közel 3 másodpercre is. Ezzel védekezhettünk az elévágás ellen, de nem volt elég. Egy másodperc hiányzott, amit valahol elveszítettünk" – mondta Wolff.

Hamilton nem tudta megtartani a vezetést Forrás: AFP/Christophe Simon

Horner elismerte, a Red Bullnál sem számítottak arra, hogy ennyire hatékony lesz Verstappen elévágása. A sikerét a "fenomenális" bokszból kivezető körének köszönhette.