Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton kifogásolta, hogy manapság egyre több milliárdos fia versenyez a Forma-1-ben, Nyikita Mazepin magára vette a célzást és visszavágott azzal, hogy a többieket is segítik pénzzel.

Örök probléma a technikai sportokban, hogy sok pénzre van szükség az érvényesüléshez és a Forma-1-be az elmúlt években a korábbiaknál is nehezebb bekerülni, mert milliárdos üzletemberek gyermekei már a kezdetektől mindent megkapnak ahhoz, hogy sikeresek lehessenek. Ez feltűnt Lewis Hamiltonnak is, aki úgy véli, manapság már ő sem tudna eljutni a Forma-1-ig.

Mazepin (k) és Hamilton (j) nagyon eltérő háttérrel érkezett az F1-be Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Joe Portlock

„Olyan időket élünk, amikor ez a sportág a milliárdos fiúk klubja lett – mondta az AS-nek. – Ha újra kellene kezdenem egy munkásosztálybeli családból, lehetetlen lenne eljutni ide, mert más gyerekeknek sokkal több pénze lenne. Változtatnunk kell ezen, elérhetőbbé kell tenni ezt a sportágat a gazdagoknak és a szerényebb hátterűeknek is.”

Hamilton álláspontjához csatlakozott Toto Wolff és Sebastian Vettel is,

Nyikita Mazepin viszont nem: a sokat bírált orosz pilóta a Sports.ru-nak rámutatott, a mostani ellenfelei sem önerőből jutottak el az autósportok csúcskategóriájába. Elsősorban a Red Bull pilótaprogramjával és Sergio Pérez pályafutásával példálózott.

„A Forma-1-ben mindenkit támogattak a szponzorok – mondta. – Van, akit energiaital-gyártó, mást Mexikó egyik leggazdagabb embere. Mindenkiről lehetne beszélni, aki ma a rajtrácson van. Nekem mindig nagyon korrekt kapcsolatom volt [Hamiltonnal]. Nem sokat kommunikáltunk, de a paddockban mindenki nagyin udvarias, úgyhogy én nem érzek negatívumokat.”

A Mercedes pilótája elsősorban nem Mazepint vette célba, hanem a juniorkategóriák magas költségeit kifogásolta, igaz, az F1-ben megjelenő probléma legyűrűzött a gokartosok szintjére is, hiszen már fiatal korban a lehető legjobb eszközökre van szükség ahhoz, hogy valaki ki tudjon emelkedni a mezőnyből.

A szponzorok segítik a versenyzőket Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Az orosz versenyzőnek abban igaza van, hogy egyebek mellett Hamilton is a McLaren-Mercedes támogatásával jutott el a Forma-1-be és manapság mindegyik F1-ben érdekelt gyártó működtet juniorprogramot, de valóban előfordul, hogy üzletemberek a magánvagyonukból finanszírozzák gyermekeik pályafutását.