Mercedes: Tudjuk, milyen szint kell a vb-címhez és nem tartunk ott

Forma-1, Sergio Pérez, Red Bull Racing, Azeri Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 06: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Red Bull Racing RB16B Honda leads Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 during the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on June 06, 2021 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Francois Nel/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Aggasztja az elmúlt két nagydíjhétvégén mutatott teljesítmény a Mercedes vezető versenymérnökét. Franciaországban fordítanának a szerencséjükön.

Nem jött ki a lépés a Mercedesnek az előző két versenyhétvégén, a Monacói Nagydíjon és az Azeri Nagydíjon. A két futamon mindössze Lewis Hamilton szerzett egy hetedik helyet, miközben a Red Bull mindkét alkalommal győzött Max Verstappen és Sergio Pérez révén. Az egyéniben Lewis Hamilton hátránya csak négy pont, annak köszönhetően, hogy Bakuban a holland pilóta is kiesett.

A Mercedes az előző két futamon vereséget szenvedett a Red Bulltól Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Francois Nel

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke rámutatott, bár „hihetetlenül elkeserítően” alakult a bakui verseny a számukra, az ő balszerencséjüket tulajdonképpen Verstappen kiesése idézte elő, hiszen Hamilton addig a 3. helyen haladt és ha nem lett volna újraindítás, akkor a 2. is lehetett volna.

Verstappen az elvesztegetett pontok miatt aggódott, Shovlint viszont jobban zavarta, hogy a Mercedes nem volt versenyképes az előző két forduló során,

Bakuban is csupán Hamiltont tudták az élmezőnybe hozni, a győzelemre azonban a holland pilóta kiesésééig neki sem volt reális esélye. „Az a nagyobb gond, hogy az előző két versenyen nem voltunk elég jók. Nem elég gyorsak, hibákat követtünk el, küszködtünk a gumik felmelegítésével és a szabadedzéseken is le voltunk maradva” – összegzett.

„Tudjuk, milyen szintet kell hozni a világbajnokságok megnyeréséhez és jelenleg nem tartunk ott, úgyhogy össze kell szednünk magunkat és úgy kell teljesítenünk, ahogy képesek vagyunk erre, és ezt tudjuk is."

A Mercedest idén a padlólemezre vonatkozó szabályváltozások, a költségplafon és váratlan problémák, köztük Valtteri Bottas nulla pontos versenyei is visszavetik, de Hamilton esetében is majdnem három év telt el az utolsó kiesése, a 2018-as Osztrák Nagydíj óta.

Hamilton simán megnyerte a két versenyt Paul Ricardon, viszont Bottas csak egyszer tudott mögötte célba érni Forrás: AFP/Gerard Julien

A jövő hétvégén a Francia Nagydíjjal folytatódik a szezon, Verstappen arra számít, hogy egy „normális” pályán ismét a Mercedes lesz az esélyes. Ezt a statisztika is alátámasztja, a 2018 óta a Paul Ricardon megrendezett franciaországi futamokat mindkét esetben Hamilton nyerte meg.

„Voltak már ilyen napjaink korábban is, és minden alkalommal erősen vágtunk vissza. Franciaországban is ezt próbáljuk tenni” – mondta Shovlin.