Majdnem Räikkönen sorsára jutott, de Mazepin marad a Forma-1-ben

Forma-1, Monacói Nagydíj, szerda, Nyikita Mazepin, Haas
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 19: Nikita Mazepin of Russia and Haas F1 poses for a photo with a fan during previews ahead of the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 19, 2021 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Clive Rose - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A kötelező sorkatonai szolgálat fenyegette Nyikita Mazepint, még édesapja is panaszkodott az oroszországi szabályozás miatt. A Haas pilótája szerint ő megússza a sorozást.

Fia esetleges besorozásától tartott Dmitrij Mazepin, a Forma-1-ben versenyző Nyikita Mazepin édesapja. Az orosz üzletember a St. Petersburg International Forumnak azt mondta, a hadsereg értesítette fiát, hogy nem tesznek vele kivételt és kötelező jelleggel részt kell vennie a kiképzésen.

Nyikita és Dmitrij Mazepin Forrás: Andy Hone / LAT Images

Az édesapa nem csak fia, hanem más sportolók pályafutása miatt is felszólalt, de fia szerint valójában nincs probléma, mert a tanulmányai mellett teljesíteni tudja a számára kötelezően előírt szolgálatot úgy, hogy az ne okozzon zavart a Forma-1-es szezonja menetében.

ha az ember fizikailag alkalmas rá. Az első az, ha az egyetem elvégzése után az ember elmegy egy évre. A második az, hogy ha testnevelési és a tanulmányi eredményei is elég jók, akkor mehet az elit hadseregbe, ami teljesen mást jelent.”

Mazepin a versenyzés mellett közgazdaságtant tanul a moszkvai állami egyetemen, így a második opciót választhatta, ennek köszönhetően a katonai szolgálat várhatóan nem zavarja majd meg az idei szezonját.

lényegében tanteremben zajlik. Én már két éve végzem ezt, így még nyilvánvalóan van egy évem, utána remélhetőleg tartalékos tisztként végzek – mondta a versenyző. – Teljesítettem az utolsó vizsgámat is az egyetem alapképzésén, megyek a kétéves mesterképzésre is.”

Mazepin marad az F1-ben Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Rose

Mazepinnel ellentétben Kimi Räikkönen nem úszta meg a sorkatonai szolgálatot, nem sokkal az F1-es bemutatkozása előtt vonult be, és fiatalkori életstílusának megfelelően ebből lett is baj: egy engedély nélküli eltávozása után elzárást is kapott, de végül teljesítette a kötelező szolgálatot és utolsó F1-es győzelme után, a 2018-as USA Nagydíjon a sapkáját levéve tisztelgett az amerikai hadsereg tábornoka, John M. Murray előtt.