Vágólapra másolva!
Max Verstappen kijelentette, a 2022-ben bemutatkozó új szabálycsomag ellenére semmiképpen nem adná fel az idei bajnoki harcot, amíg van esély a végső győzelemre. A Mercedes a rosszul sikerült monacói és bakui futam ellenére nem csoportosít át erőforrást a mostani idényre.

Valamilyen szinten minden csapatnak nehézséget okoz, hogy megtalálják a számukra optimális egyensúlyt az idei autók fejlesztése, és a 2022-re történő felkészülés között, amikor a technikai előírások jelentős mértékben megváltoznak. Ugyanakkor a tíz csapat közül talán a Red Bull és a Mercedes van a legkevésbé egyszerű szituációban, hiszen ők jelenleg a világbajnoki címért harcolnak, de az is nyilvánvaló, hogy nem tehetnek fel mindent erre az idényre, mert akkor az új korszakban évekre hátrányba kerülnének.

Verstappen semmiképpen nem áldozná fel a jelenlegi szezont a 2022-es oltárán Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Francois Nel

Max Verstappennek igencsak határozott véleménye van arról, hogy az energiaitalosoknak hova kellene helyezniük a hangsúlyt. A holland pilótának pályafutása során először van reális esélye a világbajnoki győzelemre, így nem meglepő, hogy minden lehetőséget meg akar ragadni, hogy felérjen a csúcsra.

– nyilatkozta az FIA sajtótájékoztatóján. – Emellett tanulnunk kell azokból az esetekből, amelyek balul sültek el, legyen az a beállítás vagy bármi. Az ember minden egyes hétvégén tanul, nem? Szóval, ha folyamatosan alkalmazkodunk és tanulunk, biztos vagyok benne, hogy erősek leszünk a szezon során.”

Verstappen hozzátette, semmi nem garantálja, hogy a Red Bullnak jövőre is versenyképes csomagja lesz, ezért a mostani idényből kell kihozni a maximumot. Akkor pedig pláne, ha harcban vannak a végső győzelemért.

„Úgy gondolom, hogy amíg jó esélyünk van a jelenlegi bajnokság megnyerésére, addig nem engedhetjük el – magyarázta. – Nyilvánvalóan nehéz azt mondani, hogy ez az év trükkös, de jövőre győzhetünk, hiszen soha nem lehet tudni. Idén, amikor lesz lehetőségünk, biztosan megpróbáljuk kihasználni azt.”

A sajtótájékoztatón szóba került a BMW 2008-as esete, amikor két szék közül a pad alá estek.

Robert Kubica kanadai győzelme után vezette a pontversenyt, ám a csapat úgy döntött, hogy a jelentős szabályváltozások miatt inkább a következő évre koncentrálnak. Ennek az lett a vége, hogy a lengyel pilóta 4. lett a tabellán, a 2009-es autójuk viszont sok minden volt, csak versenyképes nem, a BMW pedig a szezon végén ki is szállt a Forma-1-ből.

Verstappen ennek kapcsán is leszögezte, hogy nem szabad eldobniuk a 2021-es idényt. „Ezért kell folytatnunk az utat. Szerintem a csapat elegendő számú jó szakemberrel rendelkezik ahhoz, hogy jövőre is jó autónk legyen.”

Wolff leszögezte, a rossz forma ellenére a Mercedes nem változtat a terveken Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Ami a Mercedest illeti, a címvédő két borzasztóan gyenge fordulón van túl, Toto Wolff csapatfőnök pedig élesen kritizálta a csapattagok teljesítményét, beleértve saját magát is. Mindezek ellenére az osztrák üzletember leszögezte, nem csoportosítanak át erőforrást a következő szezonról az ideire.

Semmilyen, már meghozott stratégiai döntést nem változtatunk meg csak azért, mert volt két tényleg rossz hétvégénk. Tisztában voltunk vele, hogy ezen a két pályán fogunk a leggyengébben teljesíteni, és bízom benne, hogy ebben igazam lesz. Meglátjuk, mostantól, mit hoznak az európai futamok, de nyilvánvaló, hogy ez a kettő teljes mértékben a saját magunk által felállított mérce és a magunkkal szemben támasztott elvárások alatt volt.”