Két futamot rendezhetnek az USA-ban a Szingapúri Nagydíj törlése miatt

Forma-1, USA Nagydíj, rajt
AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 03: Valtteri Bottas driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 leads the field into turn one at the start during the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 03, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A legfrissebb híresztelések szerint a Szingapúri Nagydíj helyett jó eséllyel egy második futamot is tartanak majd az Egyesült Államokban. Ennek kapcsán Austin és Indianapolis merült fel, ám mindkét pálya üzemeltetője arra tett utalást, hogy nincsenek előrehaladott tárgyalások.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a tavalyi idény után idén sem rendezik meg az F1-es Szingapúri Nagydíjat. Ennek következtében máris megkezdődtek a találgatások, hogy melyik helyszín pótolhatja a kieső viadalt. Korábban felmerült Törökország és Kína is, ám jelenleg arra mutatkozik a legnagyobb esély, hogy idén két versenyt tartanak az Egyesült Államokban.

A legfrissebb pletykák szerint elképzelhető, hogy két futamot is rendeznek idén Austinban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Bakuban, a mostani nagydíjhétvége helyszínén elterjedt, hogy erre alapvetően két lehetőség van: az egyik opció, hogy az F1 14 év után visszatér Indianapolisba, a másik, hogy Austinban, az USA Nagydíj helyszínén még egy futamot rendeznek, vélhetően a jelenleg is a naptárban szereplő esemény előtt egy héttel.

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója semmilyen konkrétumot nem árult el ezzel kapcsolatban,

csupán annyit mondott, hogy „a dolgok folyamatosan változnak”. Ami a két pálya üzemeltetőit illeti, a texasi Circuit of The Americas elnöke, Jeffrey Epstein az AP hírügynökségnek kijelentette, hogy ezek csupán pletykák, de a részletek még nincsenek kidolgozva. Roger Penske ennél egy fokkal konkrétabban fogalmazott.

„Jelenleg nem vagyunk ebben a pozícióban – szögezte le az Indianapolis Motor Speedway tulajdonosa. – Rendszeresek a megbeszélések, de gazdasági szempontból mindkét fél számára működnie kell, hogy ez létrejöhessen, és momentán semmilyen párbeszéd nem zajlik [erről].”

Az egykori F1-es csapatfőnök hozzátette, rendszeresen beszél Domenicalival, de az F1 az elmúlt időszakban azzal volt elfoglalva, hogy létrejöjjön a Miami Nagydíj. Az indianapolisi pálya üzemeltetői érdeklődnek a lehetőség iránt, de jelenleg nincs arra irányuló tervük, hogy visszatérjenek az F1-es versenynaptárba.

Az F1-nek idén nem először kell szembenéznie azzal a feladattal, hogy pótoljanak egy kieső futamot.

A sorozat sportigazgatója beismerte, nem számítottak rá, hogy az idény második felére tervezett futamok esetében is lesz ilyen jellegű problémájuk. „Azt gondoltuk, hogy az éve eleje nehéz lesz, de utána egyre könnyebbé válik a helyzet – idézi Steve Nielsent Joe Saward szakíró. A valóságban viszont nehezedik a szituáció.”

Ezzel együtt, ha minden a tervek szerint halad, akkor a Mexikói Nagydíjjal kapcsolatban nem lesznek ilyen gondok. Claudia Sheinbaum, a versenynek otthont adó Mexikóváros polgármestere szerint ugyanis a járványhelyzet lehetővé teszi, hogy október 31-én megtartsák a viadalt.

A Mexikói Nagydíj megrendezését egyelőre semmi sem veszélyezteti Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Jelenleg úgy gondoljuk, hogy nem lesz probléma – jelentette ki egy sajtótájékoztatón. – Ha minden úgy marad, ahogyan most áll, az oltás pedig folytatódik, akkor októberre minden felnőtt meg fogja kapni a vakcinát, és októberben, novemberben, valamint decemberben mindenféle tevékenységre lesz lehetőségük.”