Vágólapra másolva!
Max Verstappen révén a Honda az 1992-es szezon óta először győzött Monacóban, a gyártó sportprogramjának vezetője viszont nem csak ezért idézte fel a néhai Ayrton Sennát.

Szimbolikus győzelmet aratott múlt vasárnap Max Verstappen a Monacói Nagydíjon, a holland pilóta átvette a vezetést az egyéni pontversenyben és 1992 óta először győzelemhez segítette a hercegségben a Hondát, ami 1987 és 1992 között zsinórban hatszor nyert az utcai versenyen, ebből ötször a legendás Ayrton Sennával.

Jamamoto és Verstappen Forrás: Getty Images/Mark Thompson

Senna és a Honda igen szoros kapcsolatban volt, a japánok rajongtak a brazil pilótáért, ezért még az átlagosnál is nagyobb megbecsülést jelez az, hogy a Monacói Nagydíj után Jamamoto Maszasi, a Honda F1-es programjának vezetője párhuzamot vont a 23 esztendős fiatal és a legendás háromszoros világbajnok között.

– írta az autógyártó honlapján megjelent bejegyzésében. – Mindig látok átfedést Verstappen és Ayrton Senna között. Ő nagyon különleges versenyző a Honda számára, mert Sennához nagyon hasonlóan vezet” – nyilatkozta a japán szakember.

„Még csak 23 esztendős, de megvan a lehetősége, hogy túlszárnyalja Senna hat monacói győzelmet számláló rekordját, örülök, hogy segíthettünk neki megtenni az első lépést” – utalt Jamamoto arra, hogy Verstappen először győzött a hercegség utcáin, de várhatóan még hosszú pályafutás vár rá a Forma-1-ben, azután is, hogy a Honda az év végén hivatalosan elhagyja a mezőnyt.

Verstappen győzelme, Sergio Pérez 4. helye, Valtteri Bottas kiesése és Lewis Hamilton 7. helye révén a holland pilóta és a Red Bull is átvette a vezetést a világbajnokságban,

Jamamoto szerint ez a szezon további részére is lökést adhat a Red Bull-Hondának, ami arra törekszik, hogy megtörje a Mercedes 2014 óta tartó sikersorozatát.

„A versenyzői készségek, a csapat versenystratégiája, a bokszutcai munka gyorsasága, valamint az erőforrás teljesítménye és vezethetősége is kell ahhoz, hogy győzni lehessen Monacóban, különösen egy ilyen nehéz versenyen. Igazi önbizalomlöket az egész csapatnak, hogy nyertünk, miközben a hosszú és nehéz szezon során a világbajnoki címekért küzdünk, legközelebb Azerbajdzsánban. Mindenki számára különleges győzelem ez.”