Red Bull: A Mercedes nyomás alatt hibára kényszeríthető

Forma-1, Monacói Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, Helmut Marko
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 23: Race winner Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing talks with Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko in parc ferme during the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 23, 2021 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Joe Portlock - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lelkesen nyilatkozott a Monacói Nagydíj után Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója, úgy vélte, Max Verstappen sikere lendületet adhat a fiatal pilótának és hibákba hajszolhatja a Mercedest.

Fordult a kocka a Monacói Nagydíj során, a futamgyőztes Max Verstappen pályafutása során először átvette a vezetést az egyéni pontversenyben annak köszönhetően, hogy Lewis Hamilton csak a 7. helyen tudott célba érni. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója úgy véli, ez újabb lökést adhat a tehetséges versenyzőnek.

A Red Bull legutóbb 2018-ban nyert Monacóban, Verstappen most először állhatott egyáltalán dobogóra a hercegségben Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

„Idegtépő verseny volt, nem akart véget érni. Nem volt problémánk, folyamatosan elemeztük a helyzetet. Tudtuk, hogy az ellenfelek mire képesek a gumikkal és elvégeztük a számításokat – nyilatkozta Marko a német Sky műsorában, miután Verstappen simán megnyerte a versenyt, csupán a kerékcsere idejére adta át ideiglenesen a vezetést.

„Korábban még nem állhattunk itt vele dobogóra, ez újabb lökést és megkönnyebbülést hoz, így a teljesítménye még magabiztosabb és tudatosabb lehet a jövőben – vélte Verstappennel kapcsolatban Marko, aki a korábbi kritikák után méltatta a 4. helyezett Sergio Pérezt és az Alpha Tauri színeiben versenyző Pierre Gaslyt is, utóbbi pont Hamiltont előzte meg.

„El kell mondanom, hogy Pérez is remekül vezetett, Gasly is nagyszerű eredményt ért el azzal, hogy képes volt ilyen sok körön keresztül maga mögött tartani Hamiltont. A jutalmunk az, hogy vezetjük mindkét világbajnokságot. Erre hajtottunk és keményen dolgozunk, hogy ez így is maradjon” – nyilatkozta a veterán szakember.

A Red Bull részsikeréhez az is kellett, hogy Hamilton már az időmérőn is küszködött, a futamon nem tudott előrébb jönni, mert a Mercedes taktikai húzásai visszafelé sültek el, ráadásul a győzelemre fenyegetést jelentő Valtteri Bottas váratlanul kiesett azután, hogy a szerelők a bokszkiállás során nem tudták levenni az autójának jobb első kerékanyáját.

Bottas kiesése meglepően nagy hiba volt és sok pontba került a Mercedesnek Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Markót meglepte, hogy Hamilton nem tudott mit kezdeni Gaslyval, „aztán jött Bottas kerékcseréje. Ez megmutatja, hogy nyomás alatt hibákat követnek el. Ez azt is jelenti, hogy igyekeznünk kell és nyomás alatt kell tartanunk a Mercedest” – jelentette ki az osztrák expilóta, de honfitársa, a Mercedest irányító Toto Wolff nem esett kétségbe a Red Bull kijelentésétől.

„Szerintem házon belül saját magukra is hatalmas nyomást helyeznek – nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. – Helmut Marko időről időre elkezd gúnyolódni, de ez nekünk is hasznos. Niki Lauda régen azt mondta, hogy ’Helmut a legjobb fegyverünk.’ Minden kívülről érkező támadás erősebb csapattá tesz minket” – vágott vissza Wolff.