Ellentmondásos személyiség, de az F1-ben és azon túl is méltatják Mosley-t

Forma-1, Max Mosley
LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 03: Max Mosley attends the Zoom F1 Charity auction on February 3, 2017 in London, United Kingdom. (Photo by Dave J Hogan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az F1 meghatározó alakjai és a csapatok is méltatják az FIA korábbi elnökét, a 81 éves korában hétfőn meghalt Max Mosley-t. Az autóversenyzésben és a közéletben is ismert a neve.

Hosszú betegség után hétfőn meghalt Max Mosley, aki 2009-ig a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke volt, és irányítása alatt az FIA forradalmasította a Forma-1, valamint más autóversenyek biztonságát és jelentős vívmányokat ért el a közúti közlekedés terén is.

Mosley az elmúlt években már kerülte a nyilvánosságot Forrás: Getty Images/2017 Dave J Hogan/Dave J Hogan

Mosley azután tűnt el az autósportból, hogy a ma már nem létező, News of the World című brit bulvárlap intim részleteket teregetett ki a magánéletéről, ekkor vállalta, hogy nem indul újra az FIA elnöki tisztségéért, később a magánszféra védelméért és sajtóetikai kérdések ügyében kampányolt. Halála után mindkét terület képviselői méltatták Mosley munkásságát.

Bernie Ecclestone

A Forma-1 korábbi ügyvezetője, Mosley szövetségese

„Nagyon sok jót tett, nem csak a motorsportoknak, hanem az autóiparnak is. Elérte, hogy az emberek biztonságos autókat építsenek.”

Jean Todt

Az FIA elnöke, Mosley utódja

„Mélyen elszomorít Max Mosley halála. Meghatározó személyiség volt az F1-ben és a motorsportokban. Az FIA elnökeként eltöltött 16 éve során jelentősen hozzájárult a biztonsághoz a pályán és a közutakon is. Az egész FIA-közösség elismeri őt. Együttérzésünket küldjük a családjának.”

F1

„Csapattulajdonosból az FIA elnöke lett, átformálta a sportágat. A hagyatéka, különösen a biztonság terén generációkon átívelő.”

Brit Autóversenyzők Klubja

„A klubot elszomorítja a BRDC tiszteletbeli tagja, Max Mosley halálhíre. Köszönjük Maxnak, hogy az évek során óriási mértékben hozzájárult a sportághoz és azért is, mert sokunk barátja volt.”

Damon Hill

Az 1996-os F1-es világbajnok, Mosley honfitársa

„A következő hónapok és évek során sokat beszélnek majd erről a bonyolult és ellentmondásos emberről, de egyelőre isten nyugosztalja a lelkét és együttérzésünk a családjának.”

Mercedes-AMG F1

„Csapatalapítóból az FIA elnökévé vált, Max Mosley erőteljesen modernizálta a motorsportok világát és az iparágunk egyedi személyisége volt. A Mercedes részéről együttérzésünket küldjük a családjának és a barátainak.”

Ecclestone intézte az F1 üzleti ügyeit, Mosley a sportpolitikát Forrás: AFP/Odd Andersen

McLaren

„A hivatalában töltött idejét jelentős biztonsági fejlesztések határozták meg a motorsportok és a globális közlekedés terén, ezek napjainkra is kihatnak.”

Scuderia Ferrari

„Mélyen elszomorít minket Max Mosley halálhíre. Szenvedélyes volt a motorsportok iránt és az FIA elnökeként rendkívül sokat tett a sportág biztonságának fejlesztéséért.”

Alpine F1

„A sportág titánja volt, aki rengeteget hozzátett a modern korszakhoz. A hagyatéka máig tart és a jövőben is megmarad.”

Scuderia Alpha Tauri

„Versenyző volt, aki odáig jutott, hogy elősegítette a Forma-1 átalakítását és központi szerepet töltött be a biztonság fokozása terén. Aligha fogjuk elfelejteni.”

Alfa Romeo Racing

„A motorsportok világa ma az egyik igazi legendáját gyászolja.”

Honda Racing F1

„Versenyzőként, F1-es csapattulajdonosként és FIA-elnökként is nagyon sokat hozzátett az autóversenyzés világához. Megváltoztatta a biztonsághoz való hozzáállást a motorsportokban és a közúti forgalomban is.”

David Brabham

A néhai Roland Ratzenberger csapattársa

„Elszomorít, hogy hallom a hírt Max Mosley-ról. Nem hiszem, hogy az emberek felfogják, hogy mennyit tett a motorsportokért és a biztonságért, amikor az FIA elnöke volt. Rám és a családomra is odafigyelt, amikor Roland [Ratzenberger] meghalt.”

Mark Gallagher

A Jordan, a Jaguar és a Red Bull volt marketingigazgatója

„Nagyon kevesen ismerik fel, hogy Max Mosley milyen jó munkát végzett a biztonság terén a versenyzésben, és azt az utcai autókba is átültette. Az FIA-nál Imola ’94 után úttörő munkát vitt véghez, ez elősegítette, hogy a biztonság kulcsfontosságú marketingeszköz legyen az autógyártóknak. Lenyűgöző ember, érdekes élettörténettel.”

„Jellemző volt rá, hogy nem futamodott meg a kényes szalagcímektől, amiket a News of The World hozott le a magánéletéről. Ehelyett felvette velük a harcot és győzött. Jóbarátja, Bernie Ecclestone eleinte nem állt ki mellette, ezt Bernie később megbánta.”

Hacked off

Civil szervezet

„Miután hosszú pályafutása során népszerűsítette a motorsportok és az általános közúti közlekedés biztonságát, Max annak szentelte életének utolsó 13 évét, hogy a sajtó szabályozásának megreformálásáért kampányoljon, miután a News of the World becsületsértő anyagainak célpontja lett. Max azt gondolta, hogy ezek a cikkek szerepet játszottak a fia, Alexander öngyilkosságában, az ő emlékére Max később létrehozott egy alapítványt, ami a sajtó elszámoltathatóságát és etikáját támogatta.”