Eldőlt, hogy Leclerc megtarthatja-e monacói pole pozícióját

Forma-1, Monacói Nagydíj, időmérő, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 22: The broken car of Charles Leclerc of Monaco and Ferrari is pictured after he crashed during qualifying for the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 22, 2021 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Clive Rose - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari közleményben tudatta, hogy nem találtak egyértelmű hibára utaló jelet Charles Leclerc váltójában, így a 23 éves pilóta megtarthatja a Monacói Nagydíj időmérőjén elért pole pozícióját.

Immáron hivatalos, hogy Charles Leclerc indul a pole pozícióból a Monacói Nagydíjon, a Ferrari ugyanis közleményben tudatta, hogy nem találtak egyértelmű hibára utaló jelet a Ferrariban. A monacói pilóta így pályafutása során nyolcadik, idén első alkalommal rajtolhat az élről.

Leclerc megtarthatja a pályán elért pole pozíciót Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Rose

Leclerc pole pozíciója azért forgott veszélyben, mert az időmérő legvégén, a Q3-ban futott második gyorsköre során túlságosan szűken vette be a 15-ös kanyart, a következőben pedig falnak csapódott és összetörte az autóját.

Ennek következtében muszáj volt tüzetesen megvizsgálni a kocsit, hogy nem sérült-e olyan alkatrész, aminek cseréje büntetést vonna maga után.

Az elsődleges kérdés a váltó volt, amit már szombaton átnéztek, és az első eredmények bizakodásra adtak okot. Ugyanakkor biztosat csak pár órával a rajt előtt mondhattak, ugyanis a részletes ellenőrzésre csak vasárnap került sor. Ezután Leclerc végérvényesen fellélegezhetett.

„A ma délelőtti alaposabb ellenőrzéseket követően nem találtunk nyilvánvaló hibát Charles Leclerc váltójában, tehát az időmérő végeredményének megfelelően a pole pozícióból kezdi meg a mai versenyt” – olvasható a maranellóiak közleményében.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke korábban kijelentette, hogy biztosan nem fognak kockáztatni,

vagyis amennyiben bármilyen hibára utaló jelet fedeznek fel, ki fogják cserélni a váltót. Erre végül nem került sor, vagyis Leclerc harcolhat a győzelemért hazai pályán.

A baleset, ami végül nem tette zárójelbe Leclerc eddigi teljesítményét

Amennyiben cserére került volna sor, a 23 éves pilótát öt hellyel sorolták volna hátrébb a rajtrácson, vagyis közvetlenül Lewis Hamilton előtt, a 6. pozícióból kezdhetné meg a viadalt, ahonnan nem sok esélye lenne pályafutása harmadik F1-es diadalára.