McLaren: Hamilton és Verstappen előbb-utóbb összetöri egymást

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, Lewis Hamilton, Max Verstappen
IMOLA, ITALY - APRIL 18: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 drives off a raised kerb behind Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 18, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke szerint lehetőséget teremthet nekik, hogy egyre feszültebb lehet Lewis Hamilton és Max Verstappen csatája a győzelmekért. A wokingiak két pilótája is figyeli az eseményeket.

Látványos, retrós arculattal áll rajthoz a McLaren a hétvégén zajló Monacói Nagydíjon, az alkalmi megjelenés bemutatása alkalmából a csapat sajtóbeszélgetést tartott, amelyen elkerülhetetlen téma volt, hogy a wokingi istálló esélyeit miként befolyásolhatja Lewis Hamilton és Max Verstappen csatája a győzelmekért.

Imolában (képünkön) és Barcelonában is Hamilton engedett Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

A McLaren idén egyelőre a konstruktőri világbajnokság 3. helyezettje és Lando Norris révén egy dobogós helyet is szerzett már a csapat az imolai nagydíjon, ekkor csak Verstappen és Hamilton zárt a brit pilóta előtt. Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója szerint idén akár

még nagyobb lehetőséghez is juthatnak az élen zajló küzdelem révén.

„Úgy gondolom, nagyon jót tesz a sportágnak a rivalizálás és az, hogy van két srác, akik ráhajthatnak – utalt Brown a vb-címért zajló küzdelemre. – Az év során remélhetőleg ez lehetőséget teremt a számunkra, mert szerintem csak idő kérdése, hogy mindketten nagyon elszántak legyenek az 1-es kanyar felé haladva, és aztán egyikük sem jön majd ki belőle.”

Brown elsősorban arra célzott, hogy Verstappen Imolában és Barcelonában is keményen beszúrt Hamilton mellé a rajt után, mindkét esetben kiszorította ellenfelét és átvette a vezetést. A részsikert végül csak Olaszországban tudta győzelemre váltani, de

Norris rámutatott, Verstappen nem hezitál, ha meglátja a lehetőséget.

„Elég rizikós volt, ha Lewis befordult volna, akkor összeütköznek – utalt a spanyolországi helyzetre. – Max eléggé elszánt volt a manőverével, de jelenleg meg kell ragadnia ezeket a lehetőségeket, mert [a Red Bull] kissé lassabb [a Mercedesnél] és ez érdekessé is teszi a helyzetet, mert Lewisnak is így vissza kell előznie őt. Mókás ez” – nyilatkozta a brit versenyző.

Portugáliában Hamilton is kíméletlen volt Verstappen megelőzésekor Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Az elmúlt évekhez képest Hamiltonnak javulnia kellett Verstappen ellen, de még sohasem kezdte ilyen jól a szezont. Brown úgy vélte, jót tesz az F1-nek, hogy Hamiltont idén kihívás elé állítják, szerinte a brit versenyzőnek „elég könnyű dolga volt eltekintve a Nico [Rosberg] elleni szezontól”, vagyis a 2016-os évtől.

„Nagyszerű rivalizálás ez. Max rákényszerítette Lewist, hogy magasabbra tegye a lécet, nem mintha erre nagy szüksége lett volna, de az biztos, hogy most a legjobb formáját hozza. Szerintem nyilvánvaló, hogy Lewis nagyon okos versenyző. Lehet látni, ahogy csak várja, hogy lecsaphasson, de nem kapkodja el. Most megnyilvánul a tapasztalata.”

Ricciardo és Norris nagy lehetőséget kaphat, ha az éllovasok esetleg kiesnek Forrás: McLaren Racing

Norris csapattársa, Daniel Ricciardo is úgy látja, Hamilton védi a területét a világbajnoki küzdelemben és „megmutatja a kétkedőknek, hogy miért olyan jó, amilyen valójában.” Egyetértett főnökével abban, hogy Hamiltonnak kedvez az évek folyamán összegyűjtött tapasztalata.

„Az ember ilyenkor már mindig a rutint választaná. Ha a legvégéig nyitott lesz a verseny, akkor szerintem Lewis jó előjelekkel várhatja azt. Ha viszont van egy kis rés, Max rá fog hajtani. Ezért is nagyon tisztelem Maxot.”